pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 23 sierpnia 2013

BISZKOPT Z KOKOSEM

  • Biszkopt:
  • 5-6 jaj
  • 1 SZKL CUKRU
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 1 budyń śmietankowy lub wanil. bez cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • MASA1:
  • 3 szkl wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1,50 kg jabłek
  • 2 budynie śmietankowe
  • MASA 2:
  • 1 szk cukru
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag kokosu
  • 2 jajka

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt z podanych składników. Nie wyciągac z formy.
  2. MASA1: W tej wodzie zaparzyć jabłka - obrane, pokrojone w ósemki. W wodzie z jabłek ugotować budyń ( uprzednio rozpuszczony w 1/2 szkl wody. Wystudzić.
  3. MASA2: Smażyć składniki 5 minut. Po ściągnięciu z ognia wbić 2 całe jajka, szybko mieszając i wystudzić.
  4. Wykonanie końcowe: na biszkopt ułozyć jabłka odsączone, zalać budyniem, masą kokosowa. Zapiec całośc ok 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz