pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 1 sierpnia 2013

BRZOSKWINIE Z KREMEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

- 25 dag świeżych truskawek,
- 50 dag brzoskwiń z kompotu,
- 1/2 szklanki Ramy Cremefine do ubijania,
- 10 dag cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 1/2 cytryny.

Wykonanie:

1) Truskawki dokładnie opłukać, odsączyć, usunąć szypułki, skropić sokiem z cytryny.

2) Ubić Ramę Cremefine, dodajac pod koniec cukier waniliowy.

3) 20 dag truskawek przetrzeć przez sito, resztę pozostawić do dekoracji.

4) Przetartą masę truskawkową wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z ubitą Ramą Cremefine.

5) Połówki brzoskwiń ułożyc na okrągłym półmisku, napełnić kremem truskawkowym i udekorować pozostałymi truskawkami.Brzoskwinie z kremem truskawkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz