Składniki:
- 350g mąki
- 250g masła
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 100g serka mascarpone
- ok 1kg soczystych jabłek o zwartym miąższu
- 2-3 łyżki cukru waniliowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 1/3 szklanki rodzynek
- 50 ml rumu
- 1 białko i 1 jajko do posmarowania ciasta
- Z ziemnego masła, żółtek, cukru pudru, mąki i serka mascarpone zagnieść kruche ciasto. Tylko do połączenia się składników. Zawinąć w folię i schłodzić przez ok 1 godzinę w lodówce.
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem i zalać rumem, by zmiękły.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Skropić lekko sokiem z cytryny, by nie zbrązowiały. Doprawić do smaku cukrem waniliowym, imbirem. Dodać namoczone rodzynki, wymieszać i odstawić, by owoce lekko puściły sok.
- Schłodzone kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedna powinna być nieco większa od drugiej.
- Większą część ciasta rozwałkować. Wyłożyć dno i boki natłuszczonej niskiej foremki o średnicy ok. 25cm i ponownie wstawić do lodówki, by nie skurczyło się podczas pieczenia.
- Białko jajka lekko ubić i posmarować dno placka. Oprószyć lekko mąką. Zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta sokiem z owoców.
- Jabłka wyłożyć na całą powierzchnię ciasta.
- Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka. Nadmiar ciasta odciąć, posmarować brzegi białkiem i dobrze ze sobą skleić. Na górze zrobić nożem kilka nacięć, by dać upust zbierającej się parze.
- Z resztek ciasta można wyciąć dekoracyjne wzorki i ozdobić placek. Wierzch posmarować rozmąconym jakiem.
- Piec ok 45 minut w 190°C na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz