pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 8 sierpnia 2013

SZARLOTKA Z IMBIREM

Zaczynają pojawiać się jabłka papierówki na placka idealne a szarlotka wychodzi pychota.                     
Składniki:
  • 350g mąki
  • 250g masła
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100g serka mascarpone
  • ok 1kg soczystych jabłek o zwartym miąższu
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 1 białko i 1 jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
  • Z ziemnego masła, żółtek, cukru pudru, mąki i serka mascarpone zagnieść kruche ciasto. Tylko do połączenia się składników. Zawinąć w folię i schłodzić przez ok 1 godzinę w lodówce.
  • Rodzynki sparzyć wrzątkiem i zalać rumem, by zmiękły.
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Skropić lekko sokiem z cytryny, by nie zbrązowiały. Doprawić do smaku cukrem waniliowym, imbirem. Dodać namoczone rodzynki, wymieszać i odstawić, by owoce lekko puściły sok.
  • Schłodzone kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedna powinna być nieco większa od drugiej.
  • Większą część ciasta rozwałkować. Wyłożyć dno i boki natłuszczonej niskiej foremki o średnicy ok. 25cm i ponownie wstawić do lodówki, by nie skurczyło się podczas pieczenia.
  • Białko jajka lekko ubić i posmarować dno placka. Oprószyć lekko mąką. Zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta sokiem z owoców.
  • Jabłka wyłożyć na całą powierzchnię ciasta.
  • Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć jabłka. Nadmiar ciasta odciąć, posmarować brzegi białkiem i dobrze ze sobą skleić. Na górze zrobić nożem kilka nacięć, by dać upust zbierającej się parze.
  • Z resztek ciasta można wyciąć dekoracyjne wzorki i ozdobić placek. Wierzch  posmarować rozmąconym jakiem.
  • Piec ok 45 minut w 190°C na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz