pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 14 sierpnia 2013

DESER MELONOWY

Składniki:

- 1 nieduży melon (żółty),
- 1 twarożek homogenizowany (normalnie tłusty),
- 1 opak. śmietany kremówki,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 2 opakowania galaretki owocowej (jasnej, np. cytrynowej),
- kandyzowane owoce do przybrania.

Wykonanie:

1) Przygotowujemy galaretki. Każdą z nich rozpuszczamy w 400 ml wody, w dwóch oddzielnych naczyniach. Pozostawiamy do ostygnięcia.



2) Melon rozkrawamy i wybieramy łyżeczką miąższ, w miarę możliwości w kształcie zbliżonym do półkuli. Jeśli mamy gałkę do lodów, będą to na pewno zgrabniejsze kuleczki. Układamy je w miseczce i zalewamy sokiem, który wypłynął w trakcie wybierania z owocu. Resztę melona, skrawamy nożem i miksujemy, lub drobno siekamy. Przygotowane owoce odkładamy w chłodne miejsce.



3) Serek łączymy ze śmietaną. Dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem. Mieszamy z wystudzoną galaretką i drobno skrojonym melonem. Wylewamy do przygotowanego naczynia. Odkładamy do lodówki, aby krem stężał ( ok. 30 min.). Gdy konsystencja kremu jest stała, układamy na wierzchu półkulki melona, kandyzowane owoce i zalewamy drugą galaretką. Całość wkładamy do lodówki na następne 30 min. Deser melonowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz