pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 18 sierpnia 2013

TORT MAKOWO-TRUSKAWKOWY

BISZKOPT MAKOWY:
Składniki:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do piecz.
  • 60g suchego maku
Sposób przygotowania:
  1. Ubijamy jajka przez ok. 15 minut dodając po trochu cukru..
  2. Do ubitej piany przesiewamy mąkę z proszkiem do piecz. oraz dodajemy mak.
  3. Delikatnie mieszamy.
  4. Wylewamy na tortownice wysmarowaną tłuszczem.
  5. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
  6. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

BISZKOPT:
Składniki:
  • 6 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • łyżeczka i pół proszku do piecz.
Sposób przygotowania:
  1. Ubijamy jajka przez ok. 15 minut dodając po trochu cukru..
  2. Do ubitej piany przesiewamy mąkę z proszkiem do piecz.
  3. Delikatnie mieszamy.
  4. Wylewamy na tortownice wysmarowaną tłuszczem.
  5. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
  6. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

MASA BUDYNIOWA:
Składniki:
  • 2 szkl. mleka
  • budyń śmietankowy
  • kostka masła
Sposób przygotowania:
  1. Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
  2. Chłodzimy nakryty ścierką, aby nie powstał kożuch.
  3. Miksujemy masło, dodając po łyżce budyniu.
  4. Gładką masę wstawiamy do lodówki na pół godziny przed przekładaniem tortu.

MASA TRUSKAWKOWA:
Składniki:
  • 500g truskawek
  • 1/2 szkl. wody
  • galaretka truskawkowa
  • budyń śmietankowy
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/2 szkl cukru

Sposób przygotowania:
  1. Truskawki dokładnie rozdrabniamy blenderem i gotujemy z cukrem i 1/2 szkl. wody.
  2. Do gotujących się truskawek wsypujemy suchą galaretkę; mieszamy.
  3. Budyń rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody i wlewamy do truskawek; gotujemy ciągle mieszając.
  4. Odstawiamy do schłodzenia.

WARSTWY:
I biszkopt
II  masa budyniowa
III masa truskawkowa
IV biszkopt makowy
V masa budyniowa
VI masa truskawkowa
VII biszkopt
VIII masa budyniowa
IX masa truskawkowa
X biszkopt makowy
XI dekoracja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz