Składniki:
- 5 jaj
- 5 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- łyżeczka proszku do piecz.
- 60g suchego maku
- Ubijamy jajka przez ok. 15 minut dodając po trochu cukru..
- Do ubitej piany przesiewamy mąkę z proszkiem do piecz. oraz dodajemy mak.
- Delikatnie mieszamy.
- Wylewamy na tortownice wysmarowaną tłuszczem.
- Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
- Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.
BISZKOPT:
Składniki:
- 6 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki
- łyżeczka i pół proszku do piecz.
- Ubijamy jajka przez ok. 15 minut dodając po trochu cukru..
- Do ubitej piany przesiewamy mąkę z proszkiem do piecz.
- Delikatnie mieszamy.
- Wylewamy na tortownice wysmarowaną tłuszczem.
- Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
- Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.
MASA BUDYNIOWA:
Składniki:
- 2 szkl. mleka
- budyń śmietankowy
- kostka masła
- Gotujemy budyń według instrukcji na opakowaniu.
- Chłodzimy nakryty ścierką, aby nie powstał kożuch.
- Miksujemy masło, dodając po łyżce budyniu.
- Gładką masę wstawiamy do lodówki na pół godziny przed przekładaniem tortu.
MASA TRUSKAWKOWA:
Składniki:
- 500g truskawek
- 1/2 szkl. wody
- galaretka truskawkowa
- budyń śmietankowy
- 1/4 szkl. wody
- 1/2 szkl cukru
Sposób przygotowania:
- Truskawki dokładnie rozdrabniamy blenderem i gotujemy z cukrem i 1/2 szkl. wody.
- Do gotujących się truskawek wsypujemy suchą galaretkę; mieszamy.
- Budyń rozpuszczamy w 1/4 szkl. wody i wlewamy do truskawek; gotujemy ciągle mieszając.
- Odstawiamy do schłodzenia.
WARSTWY:
I biszkopt
II masa budyniowa
III masa truskawkowa
IV biszkopt makowy
V masa budyniowa
VI masa truskawkowa
VII biszkopt
VIII masa budyniowa
IX masa truskawkowa
X biszkopt makowy
XI dekoracja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz