Składniki:
¾ kg mielonego sera białego,10 dag masła,
5 jaj,
15 dag cukru pudru,
cukier waniliowy,
2 krople aromatu waniliowego,
20 dag bakalii (orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki),
skórka otarta z 1 cytryny,
30 dag podłużnych biszkoptów.
Dodatkowo: przeźroczysta folia.
Wykonanie:
Rodzynki myjemy i suszymy.Migdały zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Orzechy obieramy i siekamy na mniejsze kawałki.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka.
Masło (nie z lodówki!) rozcieramy mikserem na jednolitą masę.
Dodajemy po kolei: po łyżce sera, jednym żółtku i części cukru.
Kiedy wymieszamy już cały ser, cukier waniliowy i wszystkie żółtka, do masy dodajemy cukier puder i aromat waniliowy oraz skórkę cytrynową.
4 białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
Dodajemy bakalie, pozostawiając niewielką ich część do ozdobienia sernika.
Dno i boki tortownicy wykładamy biszkoptami.
Nakładamy warstwę masy, na to warstwa biszkoptów i znowu masa, biszkopty i trzecia część masy.
Ozdabiamy sernik resztą bakalii.
Zawijamy całość w przeźroczystą folię i odstawiamy na parę godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz