pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 11 sierpnia 2013

SERNIK NA ZIMNO

Składniki:

¾ kg mielonego sera białego,
10 dag masła,
5 jaj,
15 dag cukru pudru,
cukier waniliowy,
2 krople aromatu waniliowego,
20 dag bakalii (orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki),
skórka otarta z 1 cytryny,
30 dag podłużnych biszkoptów.

Dodatkowo: przeźroczysta folia.

Wykonanie:

Rodzynki myjemy i suszymy.

Migdały zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

Orzechy obieramy i siekamy na mniejsze kawałki.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka.

Masło (nie z lodówki!) rozcieramy mikserem na jednolitą masę.

Dodajemy po kolei: po łyżce sera, jednym żółtku i części cukru.

Kiedy wymieszamy już cały ser, cukier waniliowy i wszystkie żółtka, do masy dodajemy cukier puder i aromat waniliowy oraz skórkę cytrynową.

4 białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.

Dodajemy bakalie, pozostawiając niewielką ich część do ozdobienia sernika.

Dno i boki tortownicy wykładamy biszkoptami.

Nakładamy warstwę masy, na to warstwa biszkoptów i znowu masa, biszkopty i trzecia część masy.

Ozdabiamy sernik resztą bakalii.

Zawijamy całość w przeźroczystą folię i odstawiamy na parę godzin do lodówki. Wielkanocny sernik na zimno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz