Składniki:
- 1 duża puszka moreli w syropie ( 500g),- 3 jajka,
- 200g śmietanki słodkiej 30%,
- 90 g cukru pudru,
- 100 g mielonych migdałów,
- garść płatków migdałowych,
- masło do posmarowania formy,
- zapach waniliowy (opcjonalnie).
Wykonanie:
1) Morele starannie osączamy z syropu. Formę do pieczenia (najlepiej taką, którą możemy podać potem na stół) smarujemy masłem. Układamy w niej ciasno morele – stroną przeciętą do góry.2) Jajka ubijamy widelcem w misce, jak na omlet. Dodajemy (cały czas ubijając) śmietankę, cukier puder, mielone migdały i zapach waniliowy. Masa powinna stać się gładka. Zalewamy nią morele ułożone w formie.
3) Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 st. C.) na ok. 30 min. Wyjmujemy, gdy masa jajeczna jest ścięta na całej powierzchni i ładnie przyrumieniona.
4) Na suchej patelni przyrumieniamy lekko płatki migdałowe i osypujemy nimi wierzch wyjętego deseru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz