pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 23 sierpnia 2013

CIASTO Z PORZECZKĄ

Ciasto:   3 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 200 g margaryny , 1 szkl. cukru, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy.     Wykonanie: Mąkę połączyć z kakao,proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę.Dodać cukier, cukier waniliowy,masło,żółtka wszystko posiekać nożem i wyrobić na jednolita masę. Podzielić na dwie części włożyć do lodówki.         Masa:4 białka, szkl. cukru kryształu, budyń waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.400 ml śmietany 18%, 10 dag wiórek kokosowych.2 szk. umytych i obranych porzeczek.
     Wykonanie: Białka ubić dodać cukier ubijać aż piana będzie lśniąca.Dodać do piany budyń oraz mąkę ziemniaczaną następnie kokos i delikatnie wymieszać i dodawać stopniowo dolewać śmietanę.Połączyć.Blachę posmarować jedną cześć ciasta zetrzeć na tarce  na ciasto wylać masę z białek i śmietany, na masie położyć porzeczki i zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok,godz. w temp 180 C.Wystudzone ciasto polać polewą.Smacznego.                                                                       
                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz