Składniki:
Ciasto:0,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki wody,
2 jajka,
5 dag masła lub margaryny,
szczypta soli.
Masa:
jogurt naturalny (duży – 390 g),
szklanka kremówki,
1/3 szklanki cukru,
1,5 opakowania galaretki (ananasowa, brzoskwiniowa),
puszka brzoskwiń,
puszka ananasów.
Bułka tarta i tłuszcz do tortownicy.
Wykonanie:
Zagotować pół szklanki wody z masłem lub margaryną, dodać szczyptę soli i mąkę.Nie zdejmując z ognia, mieszać energicznie, aż masa zacznie zwijać się w kulkę.
Odstawić do ostygnięcia.
Masę przełożyć do miski i dodawać po jednym jajku, ciągle miksując.
Przygotować tortownicę smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą.
Wyłożyć do niej masę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 35 minut.
Owoce odsączyć, a soki wymieszać ze sobą.
Galaretkę zalać szklanką wymieszanych soków, dodać cukier i podgrzewać aż składniki się rozpuszczą.
Do ciepłej galaretki dodać jogurt i pokrojone owoce (część zostawić do dekoracji).
Kremówkę ubić na sztywno i dodać do jogurtowej masy.
Odstawić do lodówki od czasu do czasu mieszać, sprawdzając czy masa tężeje.
Jeżeli zaczyna gęstnieć, wlać ją na spód ciasta i wstawić do lodówki.
Przed podaniem udekorować pozostawionymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz