Składniki:
Biszkopt:0,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao.
Masa śmietankowa:
200g śmietany kremówki,
200g serka homogenizowanego naturalnego,
0,5 szklanki cukru,
5 dag masła,
1 łyżka spirytusu,
2 łyżeczki żelatyny,
0,5 szklanki mleka.
Wierzchnia dekoracja:
2 paczki herbatników,
maliny i jagody,
galaretka.
Wykonanie:
Ciasto składa się z trzech części: na dole jest biszkopt, warstwa środkowa to masa śmietankowa, a na samej górze - owoce z galaretką.Biszkopt:
Należy ubić białka na sztywno, dodać żółtka i mieszając dosypywać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Masę włożyć do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 170 stopni. Piec około 20 - 30 minut.
Masa śmietankowa:
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier. Mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.
Po przestudzeniu dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić śmietanę i następnie przelać do garnka z masłem i serkiem.
W osobnym kubeczku rozpuścić żelatynę w gorącym mleku. Po przestudzeniu żelatynę przelać do garnka, dodać łyżkę spirytusu i wymieszać.
Na wystudzony biszkopt wylać masę śmietanową.
Na masie śmietanowej ułożyć herbatniki, a następnie włożyć do lodówki aż stężeje.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po wyjęciu z lodówki ułożyć owoce i zalać galaretką.
Ponownie wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz