pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 3 września 2013

OWOCOWE CIASTO Z MASA ŚMIETANKOWĄ

Składniki:

Biszkopt:

0,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao.

Masa śmietankowa:

200g śmietany kremówki,
200g serka homogenizowanego naturalnego,
0,5 szklanki cukru,
5 dag masła,
1 łyżka spirytusu,
2 łyżeczki żelatyny,
0,5 szklanki mleka.

Wierzchnia dekoracja:

2 paczki herbatników,
maliny i jagody,
galaretka.

Wykonanie:

Ciasto składa się z trzech części: na dole jest biszkopt, warstwa środkowa to masa śmietankowa, a na samej górze - owoce z galaretką.

Biszkopt:


Należy ubić białka na sztywno, dodać żółtka i mieszając dosypywać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Masę włożyć do zimnego piekarnika i rozgrzać go do 170 stopni. Piec około 20 - 30 minut.

Masa śmietankowa:

Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier. Mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.

Po przestudzeniu dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu ubić śmietanę i następnie przelać do garnka z masłem i serkiem.

W osobnym kubeczku rozpuścić żelatynę w gorącym mleku. Po przestudzeniu żelatynę przelać do garnka, dodać łyżkę spirytusu i wymieszać.

Na wystudzony biszkopt wylać masę śmietanową.

Na masie śmietanowej ułożyć herbatniki, a następnie włożyć do lodówki aż stężeje.

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Po wyjęciu z lodówki ułożyć owoce i zalać galaretką.

Ponownie wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. Owocowe ciasto z masą śmietankową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz