pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 4 września 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

Czekoladowa pychotka to ciasto to marzenie każdego łasucha.                   Ciasto:3/4 kostki margaryny, 1/2 szk. cukru, cukier waniliowy, 2 szk. mąki,4 jajka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,tabliczka czekolady mlecznej 100 g.                             Margarynę,cukier i żółtka ucierać aż będzie białe następnie dodać czekoladę drobno posiekaną i mąkę z proszkiem,na końcu ubitą pianę z białek.Piec ok 40 min w temp. 180 C.               Masa:750 ml. śmietany 30%,3 tabliczki czekolady mlecznej. Czekolady rozpuścić w gorącej  kąpieli  wodnej,śmietanę ubić dodać wystudzoną czekoladę i wymieszać.Gruszki obrać i pokroić w grubsze półplasterki skropić sokiem z cytryny.Zagotować 1,5 l wody dodać gruszki i pogotować 5-10 min aby nie były za miękkie i nie rozpadły się.Gruszki wyjąć i ostudzić. Na ciasto wyłożyć 1/3 masy na nie gruszki i resztę masy.Przed podaniem posypać kakao.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz