Składniki
- Ciasto
- jajka - 4 sztuki
- mąka pszenna - 25 dag
- cukier puder - 25 dag
- kakao - 2 łyżki
- olej - 1 szklanka
- woda letnia - 5 łyżek
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- Masa wiśniowo-budyniowa
- budyń śmietankowy lub waniliowy - 3 opakowania
- mleko - 0,5 litra
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- kompot wiśniowy - 4 szklanki
- cukier kryształ - 0,5 szklanki
- Masa kremowa
- cukier kryształ - 1 szklanka
- mleko - 0,5 litra
- mąka pszenna - 2 łyżki
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- żółtka - 2 sztuki
- budyń śmietankowy lub waniliowy - 1 opakowanie
- masło 82 % - 1 kostka
- Dodatki
- herbatniki okrągłe - 1 opakowanie
- wiśnie w spirytusie -
- Polewa
- margaryna - 0,5 kostki
- cukier puder - 5 łyżek
- kakao - 3 łyżki
- woda - 2 łyżki
- żelatyna - 1 łyżka
- kwaśna śmietana - 5 łyżek
Sposób przygotowania
Ciasto
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, wodę i olej. Na koniec dodać przesiana mąkę z proszkiem.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
I część biała, bez dodatków
II cześć, dodać kakao i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto drugie wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie ciasto I jasne delikatnie rozprowadzić na cieście kakaowym. Upiec placek. Czas pieczenia ok. 40 min. w temp. (u mnie 130 °C). Cisto wystudzić.
W garnku zagotować kompot (ja na zrobienie kompotu użyłam 2 szklanki soku wiśniowego i dwie szklanki wody), dodać cukier. Jeżeli kompot będzie kwaśny dołożyć wówczas cukru. Do zrobienia kompotu można również wykorzystać sok porzeczkowy, truskawkowy, malinowy. W osobnym naczyniu rozmieszać budyń z mlekiem i wlać go do gotującego się kompotu. Należy dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę troszeczku przestudzić i lekko ciepłą wyłożyć na ciasto.
Na masę wiśniowo-budyniową wyłożyć okrągłe biszkopty, pomiędzy nie włożyć po kilka wisienek w spirytusie. Odstawić ciasto do lodówki w celu zastygnięcia masy.
Masa kremowa
W garnku zagotować 1 szklankę mleka, następnie w naczyniu rozmieszać dokładnie szklankę mleka z mąką pszenną, budyniem, cukrem waniliowym, cukrem kryształem, żółtkami i wlać budyń do gotującego się mleka. Dokładnie mieszać aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia i przelać na miskę, talerz i wystudzić. Budyń przykryć z wierzchu aby nie powstał gruby kożuszek.
Masło utrzeć na puszysta masę i stopniowo dodawać przestudzony budyń. Do masy można dodać spirytus lub wódkę do smaku. Masę wyłożyć na biszkopty i odstawić do zastygnięcia.
Polewa
W wodzie rozpuścić żelatynę. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, kakao, podgrzewać na bardzo wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę. Polewę delikatnie wystudzić i do lekko ciepłej dodawać stopniowo śmietanę i dokładnie roztrzepać. Polewę odstawić do zimna, lekko zsiadającą dekorować wierzch ciasta.
Wierzch polewy można udekorować kokosem i wiśniami.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, wodę i olej. Na koniec dodać przesiana mąkę z proszkiem.
Ciasto podzielić na dwie równe części.
I część biała, bez dodatków
II cześć, dodać kakao i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto drugie wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie ciasto I jasne delikatnie rozprowadzić na cieście kakaowym. Upiec placek. Czas pieczenia ok. 40 min. w temp. (u mnie 130 °C). Cisto wystudzić.
W garnku zagotować kompot (ja na zrobienie kompotu użyłam 2 szklanki soku wiśniowego i dwie szklanki wody), dodać cukier. Jeżeli kompot będzie kwaśny dołożyć wówczas cukru. Do zrobienia kompotu można również wykorzystać sok porzeczkowy, truskawkowy, malinowy. W osobnym naczyniu rozmieszać budyń z mlekiem i wlać go do gotującego się kompotu. Należy dokładnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę troszeczku przestudzić i lekko ciepłą wyłożyć na ciasto.
Na masę wiśniowo-budyniową wyłożyć okrągłe biszkopty, pomiędzy nie włożyć po kilka wisienek w spirytusie. Odstawić ciasto do lodówki w celu zastygnięcia masy.
Masa kremowa
W garnku zagotować 1 szklankę mleka, następnie w naczyniu rozmieszać dokładnie szklankę mleka z mąką pszenną, budyniem, cukrem waniliowym, cukrem kryształem, żółtkami i wlać budyń do gotującego się mleka. Dokładnie mieszać aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia i przelać na miskę, talerz i wystudzić. Budyń przykryć z wierzchu aby nie powstał gruby kożuszek.
Masło utrzeć na puszysta masę i stopniowo dodawać przestudzony budyń. Do masy można dodać spirytus lub wódkę do smaku. Masę wyłożyć na biszkopty i odstawić do zastygnięcia.
Polewa
W wodzie rozpuścić żelatynę. W garnku rozpuścić margarynę z cukrem pudrem, kakao, podgrzewać na bardzo wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczona żelatynę. Polewę delikatnie wystudzić i do lekko ciepłej dodawać stopniowo śmietanę i dokładnie roztrzepać. Polewę odstawić do zimna, lekko zsiadającą dekorować wierzch ciasta.
Wierzch polewy można udekorować kokosem i wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz