pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 27 września 2013

CZEKOLADOWA TARTA Z PIGWAMI

Składniki: 
• 100 g gorzkiej czekolady,
• 100 g mlecznej czekolady z orzechami,
• 150 g masła,
• 2 duże pigwy,
• 2 szklanki białego wina,
• 1 jako + 2 żółtka,
• 120 g cukru,
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
• 500 ml mleka,
• 350 g mąki pszennej,
• 1 opakowanie cukru waniliowego,
• 2 łyżeczki soku cytrynowego,
• tłuszcz i bułka tarta do formy.

Wykonanie: 
• Pigwy umyć, osuszyć, obrać, usunąć nasienie i skropić sokiem cytrynowym. Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać 150 g miękkiego masła, 100 g cukru, cukier waniliowy i 1 jako. Zagnieść ciasto, po czym wstawić je do tarty posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Spód oraz brzeg wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C.  Piec około 10 min.
• Pigwy pokroić na mniejsze kawałki do wrzenia i przez chwilę gotować. Owoce odstawić do ostygnięcia, nie wyjmując ich z wina. Mąkę ziemniaczaną połączyć ze 100 ml mleka oraz 2 żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru po czym wrzucić gorzką i mleczną czekoladę z orzechami i podgrzewać do czasu, aż się rozpuszczą. Do mąki z mlekiem i żółtkami powoli wlać gorącą czekoladę. Gotować na małym ogniu , mieszając, aż składniki się połączą. Pigwy odsączyć z wina. Masę czekoladową wylać na podpieczony spód i ułożyć na niej owoce. Tartę piec przez 25-30 min. w temp. 170 C. Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz