pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 10 września 2013

MURZYNEK Z GRUSZKAMI

1,5 szklanki mąki,
1 margaryna,
3 łyżki kakao,
4 jaja,
¾ szklanki cukru,
4 łyżki mleka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 duże gruszki,
pół szklanki rodzynek,
łyżka miodu,
łyżka likieru amaretto,
szklanka lekkiej czarnej herbaty,
3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?

W rondelku rozpuścić margarynę, dodać 3/4 szklanki cukru, mleko i kakao.

Podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą.

Płyn ostudzić, następnie dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Zmiksować, by składniki się połączyły.

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne (nie od ogonka).

Środki napełnić rodzynkami wymieszanymi z miodem i likierem.

Ciasto wlać do formy i wcisnąć w nie napełnione gruszki.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 45 minut.

Zaparzyć szklankę lekkiej herbaty, posłodzić ją 3 łyżeczkami cukru, przestudzić i nasączyć murzynek.
Murzynek z gruszkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz