Składniki:
2 x 250 g cukru, 2 x 2 łyżeczki glukozy w płynie (lub lekkiego syropu kukurydzianego), 2 x 1 łyżka żelatyny w proszku, 2 duże białka jajka, 200 ml wody, olej roślinny do smarowania, 125 g świeżych malin, 1-3 łyżki syropu różanego (ilość zależnie od gustu smakowego), 1 puszka liczi w syropie lub 250 g świeżego liczi, 75 g cukru pudru, 75 g skrobi kukurydzianej.Wykonanie:
Zmiksuj blenderem maliny na gładką masę, dodaj syrop różany, a w osobnej miseczce powtórz czynność miksowania z liczi. W rondlu o grubym dnie połącz cukier, wodę, glukozę. Podgrzej do temperatury 127 stopni C (przyda się termometr kuchenny). Ubij białka. Zdejmij rondek z ognia, dodaj rozpuszczonej żelatyny. Przelej do metalowej miski. Następnie lekko ubijając białka, dodaj masę malinową i ubijaj dalej przez około 10 minut. Posmaruj formę do pieczenia olejem i posyp odrobiną cukru pudru i skrobi, aby masa nie przywarła do naczynia. Nałóż połowę masy na blachę i włóż do lodówki do schłodzenia. Po godzinie powtórz czynność przygotowania masy z drugą porcją składników, tym razem dodając liczi. Po kolejnym czasie chłodzenia wyjmij masę z formy, pokrój w kostkę i obtocz w cukrze pudrze.
Podawać z roztopioną, białą czekoladą. Pianki możesz również udekorować jadalnymi płatkami róży lub suszonymi malinami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz