pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 9 września 2013

CIASTO CYTRYNOWE Z PIANKĄ CYTRYNOWĄ

Ciasto cytrynowo- śmietankowe z dodatkiem ananasów. Lekkie, orzeźwiające ciacho na każda okazję.   

Składniki

Sposób przygotowania

Biszkopt
Do miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].
Masa cytrynowa
Wycisnąć sok z cytryn i dolać wody aby całość stanowiła 2,5 szklanki. Całość zagotować dodając cukier. W osobnym naczyniu rozpuścić budyń w 0,5 szklanki wody, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dobrze wszystko rozmieszać i wlać do gotującego soku cytrynowego. Ugotować budyń. Pamiętać należy aby mieszać budyń, żeby nie powstały grudki. Budyń przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Tak otrzymaną masę wyłożyć na biszkopt.
Na masie ułożyć pokrojone w kosteczkę ananasy.
Masa śmietankowa
Ubić śmietanę,  dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę w 1/3 szklanki wody. Masę wyłożyć na ananasy. Następnie na masie śmietankowej ułożyć herbatniki. Udekorować polewą.
Polewa
W wodzie rozpuścić żelatynę. Margarynę, cukier, kakao żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Nie zagotować!
Masę przestudzić ido lekko ciepłej  dodać po łyżce śmietanę i dokładnie roztrzepać, wymieszać aby masa miała jednolita konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz