Składniki
- Biszkopt jasny
- jajka - 6 sztuk
- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier kryształ - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Masa cytrynowa
- budyń śmietankowy lub waniliowy - 2 opkowania
- masło - 1 kostka
- cukier kryształ - 1,5 szklanki
- żółtka - 3 sztuki
- cytryny świeże - 3 sztuki
- mąka pszenna - 1,5 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- Masa śmietanowa
- śmietana kremówka - 0,5 litra
- cukier puder - 3 łyżki
- galaretka cytrynowa - 2 opkowania
- Dodatkowo
- herbatniki - 1 duże opakowanie
- ananasy - 1 puszka
- Polewa
- margaryna - 1,2 kostki
- cukier puder - 5 łyżek
- kakao - 3 łyżki
- woda - 2 łyżki
- żelatyna - 1 łyżka
- kwaśna śmietana - 5 łyżek
Sposób przygotowania
BiszkoptDo miski oddzielić białko od żółtka, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna, następnie dodać żółtka i też ubijać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około30-40 min. w temp.130 [°C].
Masa cytrynowa
Wycisnąć sok z cytryn i dolać wody aby całość stanowiła 2,5 szklanki. Całość zagotować dodając cukier. W osobnym naczyniu rozpuścić budyń w 0,5 szklanki wody, dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dobrze wszystko rozmieszać i wlać do gotującego soku cytrynowego. Ugotować budyń. Pamiętać należy aby mieszać budyń, żeby nie powstały grudki. Budyń przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń, ciągle ucierać. Tak otrzymaną masę wyłożyć na biszkopt.
Na masie ułożyć pokrojone w kosteczkę ananasy.
Masa śmietankowa
Ubić śmietanę, dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę w 1/3 szklanki wody. Masę wyłożyć na ananasy. Następnie na masie śmietankowej ułożyć herbatniki. Udekorować polewą.
Polewa
W wodzie rozpuścić żelatynę. Margarynę, cukier, kakao żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Nie zagotować!
Masę przestudzić ido lekko ciepłej dodać po łyżce śmietanę i dokładnie roztrzepać, wymieszać aby masa miała jednolita konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz