Składniki:
2,5 szklanki mąki,kostka masła,
3 żółtka,
1,3 szklanki drobnego cukru,
2 łyżki gęstej śmietany,
pół szklanki grubego cukru,
jedno jajko,
20 dag powideł śliwkowych,
szczypta soli,
łyżeczka cukru waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem.Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, drobny cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli.
Szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć trójkąty.
Na każdym trójkącie położyć powidła i zwinąć rogaliki.
Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz