pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 8 września 2013

KRUCHE ROGALIKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Składniki:

2,5 szklanki mąki,
kostka masła,
3 żółtka,
1,3 szklanki drobnego cukru,
2 łyżki gęstej śmietany,
pół szklanki grubego cukru,
jedno jajko,
20 dag powideł śliwkowych,
szczypta soli,
łyżeczka cukru waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem.

Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, drobny cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli.

Szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

Następnie ciasto rozwałkować i wyciąć trójkąty.

Na każdym trójkącie położyć powidła i zwinąć rogaliki.

Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem.

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kruche rogaliki z powidłami śliwkowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz