pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 30 grudnia 2013

CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI I GALATETKĄ

Składniki:
• 5 szklanek mleka,
• 2 opakowania budyniu bananowego z cukrem,
• 200 g masła,
• 4 żółtka,
• 1 szklanka cukru,
• 1 szklanka mąki,
• łyżka aromatu waniliowego,
• 250-300 g herbatników, 
• 2 banany,
• opakowanie galaretki cytrynowej.

Wykonanie: 
• Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masła. Pozostałe zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami, a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotujemy, aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.
• Połowę ciastek wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy. Resztę ciastek wykładamy na wierzch. Studzimy. Następnie układamy pokrojone w plasterki banany. Zalewamy wierzch tężejącą galaretką cytrynową. Schładzamy. Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz