Nalewka z czereśni po staropolsku - składniki:
- 1 kg czereśni
- 1 l spirytusu
- pół kg cukru
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Czereśnie umyć, przebrać, wydrylować. Owoce ułożyć w słoju i zalać spirytusem, który musi przykryć wszystkie czereśnie (uzupełnić ewentualnie wodą). Włożyć skórkę cytrynową.
Słoik zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wszystko wymieszac potrząsając słoikiem.
Po odstaniu zlać nalewkę i dodać sok z cytryny. Rozlać do butelek lub słoików. Odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe owoce zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce. Wstrząsać od czasu do czasu. Sok, który sie wydzieli zlać i dodać do wcześniej uzyskanej nalewki ze spirytusem. Całość przefiltrować (przez gazę lub ściereczkę). Rozlać do butelek, dobrze zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce. Nalewka z czereśni najlepiej będzie smakowała po 2-3 miesiącach.
Czereśnie umyć, przebrać, wydrylować. Owoce ułożyć w słoju i zalać spirytusem, który musi przykryć wszystkie czereśnie (uzupełnić ewentualnie wodą). Włożyć skórkę cytrynową.
Słoik zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wszystko wymieszac potrząsając słoikiem.
Po odstaniu zlać nalewkę i dodać sok z cytryny. Rozlać do butelek lub słoików. Odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe owoce zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce. Wstrząsać od czasu do czasu. Sok, który sie wydzieli zlać i dodać do wcześniej uzyskanej nalewki ze spirytusem. Całość przefiltrować (przez gazę lub ściereczkę). Rozlać do butelek, dobrze zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce. Nalewka z czereśni najlepiej będzie smakowała po 2-3 miesiącach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz