pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 9 grudnia 2013

NALEWKA Z CZEREŚNI


Nalewka z czereśni po staropolsku - składniki:
  • 1 kg czereśni
  • 1 l spirytusu
  • pół kg cukru
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Czereśnie umyć, przebrać, wydrylować. Owoce ułożyć w słoju i zalać spirytusem, który musi przykryć wszystkie czereśnie (uzupełnić ewentualnie wodą). Włożyć skórkę cytrynową.

Słoik zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wszystko wymieszac potrząsając słoikiem.

Po odstaniu zlać nalewkę i dodać sok z cytryny. Rozlać do butelek lub słoików. Odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe owoce zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce. Wstrząsać od czasu do czasu. Sok, który sie wydzieli zlać i dodać do wcześniej uzyskanej nalewki ze spirytusem. Całość przefiltrować (przez gazę lub ściereczkę). Rozlać do butelek, dobrze zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce. Nalewka z czereśni najlepiej będzie smakowała po 2-3 miesiącach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz