- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki przyprawy do piernika
Lub przygotowanej własnoręcznie przyprawy korzennej - oto proporcje:
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki mielonych goździków,
- 2 łyżeczki suszonego imbiru,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- ½ łyżeczki kolendry,
- ½ łyżeczki ziela angielskiego,
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu,
- ½ łyżeczki zmielonego anyżu.
Ciasteczka korzenne - sposób przygotowania:
Składniki suche, czyli mąkę, przyprawę korzenną oraz cukier puder wymieszać. Dodać masło. Posiekać, rozetrzeć w palcach. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę, dwie.
Następnie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać dowolne kształty foremkami. Ciasteczka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C ok. 15 minut.
Kiedy ostygną, można polukrować, polać polewą czekoladową, dowolnie dekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz