pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

niedziela, 15 grudnia 2013

MIODOWIEC

Składniki:
Ciasto:
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 70 dkg mąki
Rozgrzać miód, cukier i wodę. Margarynę posiekać z mąką, jajkami i wymieszać z sodą. Wlać pozostałe składniki i zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec każdą część osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec do zarumienienia się ciasta około 15 – 20 min.
Krem:
  • 1 l mleka
  • 12 łyżek kaszy mannej
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 1 opakowanie krówek
  • 1 opakowanie orzechów włoskich posiekanych
Mleko ugotować z kaszą manną i ekstraktem. Musi być bardzo gęste, jeśli będzie trzeba proszę dodać jeszcze kaszy mannej. Ostudzić i dodawać po trochu do masła ukręconego z cukrem.
przełożyć masą ciasto i przygnieść czymś ciężkim.
Na wierzch rozpuścić w misce nad kąpielą wodną krówki, wymieszać z orzechami i polać ciasto na wierzch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz