Składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki miodu
- 1/2 kostki margaryny
- 2 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka sody
- 70 dkg mąki
Rozgrzać miód, cukier i wodę. Margarynę posiekać z mąką, jajkami i
wymieszać z sodą. Wlać pozostałe składniki i zagnieść. Podzielić na 3
części i upiec każdą część osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Piec do zarumienienia się ciasta około 15 – 20 min.
Krem:
- 1 l mleka
- 12 łyżek kaszy mannej
- 1 i 1/2 kostki masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- ekstrakt waniliowy
- 1 opakowanie krówek
- 1 opakowanie orzechów włoskich posiekanych
Mleko ugotować z kaszą manną i ekstraktem. Musi być bardzo gęste,
jeśli będzie trzeba proszę dodać jeszcze kaszy mannej. Ostudzić i
dodawać po trochu do masła ukręconego z cukrem.
przełożyć masą ciasto i przygnieść czymś ciężkim.
Na wierzch rozpuścić w misce nad kąpielą wodną krówki, wymieszać z orzechami i polać ciasto na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz