Składniki :
Ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa mleka
250 g suszonych żurawin amerykańskich
Krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Kakao
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i
jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko
wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną
część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i
mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie
umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm).
Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc
fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim
zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec
w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać
cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i
mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło
utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.
3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie
posypać kakao i dodać żurawinę.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować
świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g)
podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem
5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać
je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami.
Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz