• 5 jajek,
• 1 niepełna szklanka cukru,
• 1 szklanka mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 kg jabłek,
Wykonanie:
• Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do białek dosypać porcjami cukier, cały czas mieszając, aż cały się rozpuści. Następnie dodać mąkę i żółtka. Ubić na masę o jednolitej konsystencji.
• Jabłka obrać, a po usunięcie gniazd nasiennych, pokroić w ósemki. Blachę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Następnie ułożyć na niej kawałki owoców i zalać masą. Piec przez 30 min. w temp 180 C. Cisto wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć jabłkami do środka. Ostudzić. Roladę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego! ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz