Składniki:
- 10 jaj,- 350 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki karmelu,
- 1 kg mąki,
- ½ litra dobrej śmietany,
- 500 g miodu gryczanego,
- 1czubata łyżeczka sody,
- 1 opak. przyprawy do piernika (gotowa lub przygotowana własnoręcznie),
- ½ szklanki wyłuskanych orzechów włoskich,
- ½ szklanki smażonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie),
- kilka fig i daktyli dość drobno skrojonych.
Karmel:
- 100 g cukru,
- 2 łyżki stołowe wody,
- sok z cytryny.
Wykonanie:
1) Karmel: w małym garnuszku topimy cukier z wodą na bardzo małym ogniu. Gdy cukier się stopi, zwiększamy nieco ogień i poruszamy płynem za pomocą ruchów garnuszka (nie mieszając w środku). Gdy stanie się koloru bursztynowego, dodajemy odrobinę soku cytrynowego, aby pozostał płynny. Należy pamiętać, że po zdjęciu z ognia garnuszek jeszcze dłuższą chwilę będzie gorący, zatem nie doprowadzajmy go do koloru ciemnego bursztynu. Pozostawiamy karmel do ostygnięcia.2) Gotujemy miód z masłem i oliwą. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy bakalie.
3) Żółtka jaj ucieramy dobrze z cukrem. Przestudzony miód wlewamy do żółtek i ucieramy dalej. Dodajemy śmietanę. Przesianą mąkę mieszamy z sodą. Partiami dosypujemy mąkę i mieszamy dalej.
4) Gdy masa jest dobrze wymieszana sypiemy przygotowaną przyprawę do piernika i wlewamy karmel. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość.
5) Piernikowe ciasto przekładamy do wąskich foremek (tzw. keksowych) wyłożonych papierem do pieczenia, na wysokość nieco większą, niż połowa foremki. Wkładamy do piekarnika ogrzanego do 160 st. C. i pieczemy przez 1 godz. Po całkowitym ostygnięciu ( po wyjęciu z formy) zawijamy w pergamin i odkładamy w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz