pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 13 grudnia 2013

SERNIK CZEKOLADOWY

Przepis dostałam od koleżanki wypróbowałam i jestem zachwycona!

  • 1 kg sera
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego 
  • 200 gram czekolady gorzkiej ( Wedel)
  • 100 gram śmietany kremówki 30%
  • ciasteczkowy spód:
  • 170 gram ciasteczek zbożowych (polecam Holenderskie lub Elitki z Biedronki)
  • 70 gram stopionego masła
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao




Przygotowanie

  1. Ser i śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały, zlewamy serwatkę, która się z góry oddzieliła na serze.

    Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.
    Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
  2. Twaróg przekładamy do miski, zasypujemy cukrami i miksujemy do dokładnego połączenia składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.

    Następnie dodajmy śmietanę kremówkę (nie ubitą) i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.

  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma byc lekko ciepła i wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej ( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera), następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy (blenderem koniecznie).

  4. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki

    Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

    Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki

    Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz