pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 4 grudnia 2013

CIASTO RUMOWO-ORZECHOWE

To ciasto jest niezwykle aromatyczne i mocno rumowe na świątecznym stole mile widziane.

Składniki

  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa)
  • krem:
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka rumu
  • 1 szklanka mleka




Przygotowanie

  1. Jajo ubić z połową cukru, dodać śmietanę i nadal miksując dodać mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, starannie wymieszać.

    Podzielić ciasto na 3 równe części.
    Jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.
    Tortownicę o średnicy 22 cm ! (jeśli ktoś chce zrobić na dużą blachę, podwaja ilość wszystkich składników) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia (na płaskiej powierzchni).


    Krem:
    W niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką oraz rumem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką. Postawić garnek na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) i energicznie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić.

    Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.

    Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała, najlepiej na całą noc.
    Desery

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz