To ciasto jest niezwykle aromatyczne i mocno rumowe na świątecznym stole mile widziane.
Składniki
- 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki kakao
- 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa)
- krem:
- 250 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka rumu
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie
-
Jajo ubić z połową cukru, dodać śmietanę i nadal miksując dodać mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, starannie wymieszać.
Podzielić ciasto na 3 równe części.
Jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.
Tortownicę o średnicy 22 cm ! (jeśli ktoś chce zrobić na dużą blachę,
podwaja ilość wszystkich składników) wyłożyć papierem do pieczenia i
kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180
st.C przez około 15 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia (na
płaskiej powierzchni).
Krem:
W niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką
oraz rumem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do
masy, ubijając trzepaczką. Postawić garnek na małym ogniu (najlepiej na
płytce ochronnej) i energicznie mieszając podgrzewać do zagotowania i
zgęstnienia masy. Ostudzić.
Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.
Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz