pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 17 grudnia 2013

KAJMAKOWE CIASTO Z ŻURAWINĄ

Kajmakowe ciasto z żurawiną

Składniki:

20 dag herbatników,
20 dag krówek,
3 czubate łyżki wiórków kokosowych,
25 dag masła,
2 łyżki mleka,
2 łyżki miodu,
tabliczka czekolady,
3 łyżki śmietany 30%.

Do dekoracji:

pół łyżki wiórków kokosowych,
5 dag żurawiny.

Wykonanie:

15 dag masła wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu z 10 dag krówek i dwiema łyżkami miodu.

Herbatniki rozgnieść na drobne kawałki, połączyć z masą, dodać wiórki kokosowe.

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do formy włożyć przygotowaną masę, wyrównać i lekko przycisnąć.

Wstawić do lodówki aby stwardniała.

Pozostałe krówki rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i resztą masła, mieszać, aż powstanie gładka masa.

Masę rozsmarować na herbatnikowym spodzie i wstawić do lodówki.

Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i lekko przestudzić.

Następnie posmarować ciasto.

Posypać żurawiną i wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz