Składniki:
20 dag herbatników,20 dag krówek,
3 czubate łyżki wiórków kokosowych,
25 dag masła,
2 łyżki mleka,
2 łyżki miodu,
tabliczka czekolady,
3 łyżki śmietany 30%.
Do dekoracji:
pół łyżki wiórków kokosowych,
5 dag żurawiny.
Wykonanie:
15 dag masła wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu z 10 dag krówek i dwiema łyżkami miodu.Herbatniki rozgnieść na drobne kawałki, połączyć z masą, dodać wiórki kokosowe.
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy włożyć przygotowaną masę, wyrównać i lekko przycisnąć.
Wstawić do lodówki aby stwardniała.
Pozostałe krówki rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i resztą masła, mieszać, aż powstanie gładka masa.
Masę rozsmarować na herbatnikowym spodzie i wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i lekko przestudzić.
Następnie posmarować ciasto.
Posypać żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz