- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 150g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru 120g śmietany 18% 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Nadzienie: 4 dojrzałe banany średniej wielkości sok wyciśnięty z cytryny, 4 łyżki cukru 3 łyżki przesianej mąki kukurydzianej
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Mąkę osobno wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dalej miksować na najmniejszych obrotach. Do ciasta dodać na końcu banany. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem i bułką tartą. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60-65 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Wierzch: Mleczną czekoladę razem z masłem roztopić na parze. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą i udekorować posypką.
Nadzienie: Banany zmiażdżyć na gładką masę. Następnie wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i przesianą mąką kukurydzianą. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, tylko nie gotować. Jak już pojawią się pierwsze bąbelki powietrza to od razu zdejmujemy z ognia. Nadzienie odstawić na 10 minut do przestygnięcia, a potem przekładamy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz