Snikers kawowy to tylko do kawy więcej nie trzeba dodawać rozpływa się w ustach....pycha!
- Biszkopt: jajka, 7 sztuk
- Mąka pszenna, 7 pełnych łyżek
- mąka ziemniaczana, 1 i 1/3 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- cukier kryształ, 1 i 1/3 szklanki
- kakao, 3 pełne łyżki
- Masa: budyń toffi, 2 sztuki
- mleko, 1,5 szklanki
- cukier, 5 łyżek
- mocny napar z kawy, 12 łyżek
- Śmietana 30%, 400 ml
- żelatyna, 4,5 łyżeczki + 1/3 szklanki wrzątku
- Polewa: orzeszki ziemne, 30-40 dag
- mleko słodzone gotowane (masa kajmakowa), 500 ml
- śmietana 18%, 2-3 łyżki
- opcjonalnie: słodka herbata do nasączenia z cytryną,, rozpuszczona czekolada do dekoracji
Przygotowanie
-
Biszkopt: Ubić pianę z białek, na koniec dodać cukier, ubić aż
będzie lśniąca. Dodać żółtka, delikatnie i dokładnie wymieszać. Do masy
wsypać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, o wymiarach 24 x 40
cm. Piec w temperaturze 170 st.C, przez około 40-50 min. Po wystudzeniu,
przeciąć biszkopt na dwa blaty.
-
Krem budyniowo kawowy: W 1,5 szklanki mleka, ugotować dwa budynie
toffi, dodając 5 łyżek cukru. Lekko przestudzić. W 1/3 szklanki
wrzątku, rozpuścić 4,5 łyżeczki żelatyny, odstawić do lekkiego
przestygnięcia. W tym czasie ubić kremowkę na sztywno, można dodać 3
łyżki cukru pudru. Do przestudzonego budyniu, dodać 12 łyżek naparu z
kawy, rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie zmiksować. Do
przestudzonej masy dodawać stopniowo ubitą kremowkę i mieszać dokładnie
lub delikatnie miksować. Tak powstałą masę odstawić na chwilę, żeby
zaczęła tężeć.
-
Rozkrojony biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty. Na dolny
blat nałożyć gęstniejącą masę, przykryć drugim blatem. Wstawić do
lodowki.
-
Polewa: masę kajmakową, przełożyć do rondelka, dodać 2-3 łyżki
śmietany 18% (zależy jak gęsta będzie masa kajmakowa). Ogrzewać do
momentu dokładnego połączenia kajmaku i śmietany. Powstała masę
wymieszać z orzechami ziemnymi i tak przygotowana polewę, wyłożyć na
ciasto. Można posypać wiorkami czekolady, lub rozpuścić czekoladę w
kąpieli wodnej i zrobić dowolne wzorki na cieście.
-
Uwaga! Budyń wychodzi bardzo gęsty, dlatego trzeba uważać żeby
nie był zbyt zimny, bo będzie się źle miksował.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz