pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 20 grudnia 2013

SNIKERS Z NUTĄ KAWOWĄ

Snikers kawowy to tylko do kawy więcej nie trzeba dodawać rozpływa się w ustach....pycha!

  • Biszkopt: jajka, 7 sztuk
  • Mąka pszenna, 7 pełnych łyżek
  • mąka ziemniaczana, 1 i 1/3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier kryształ, 1 i 1/3 szklanki
  • kakao, 3 pełne łyżki
  • Masa: budyń toffi, 2 sztuki
  • mleko, 1,5 szklanki
  • cukier, 5 łyżek
  • mocny napar z kawy, 12 łyżek
  • Śmietana 30%, 400 ml
  • żelatyna, 4,5 łyżeczki + 1/3 szklanki wrzątku
  • Polewa: orzeszki ziemne, 30-40 dag
  • mleko słodzone gotowane (masa kajmakowa), 500 ml
  • śmietana 18%, 2-3 łyżki
  • opcjonalnie: słodka herbata do nasączenia z cytryną,, rozpuszczona czekolada do dekoracji




Przygotowanie

  1. Biszkopt: Ubić pianę z białek, na koniec dodać cukier, ubić aż będzie lśniąca. Dodać żółtka, delikatnie i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, o wymiarach 24 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 st.C, przez około 40-50 min. Po wystudzeniu, przeciąć biszkopt na dwa blaty.
  2. Krem budyniowo kawowy: W 1,5 szklanki mleka, ugotować dwa budynie toffi, dodając 5 łyżek cukru. Lekko przestudzić. W 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić 4,5 łyżeczki żelatyny, odstawić do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie ubić kremowkę na sztywno, można dodać 3 łyżki cukru pudru. Do przestudzonego budyniu, dodać 12 łyżek naparu z kawy, rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie zmiksować. Do przestudzonej masy dodawać stopniowo ubitą kremowkę i mieszać dokładnie lub delikatnie miksować. Tak powstałą masę odstawić na chwilę, żeby zaczęła tężeć.
  3. Rozkrojony biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty. Na dolny blat nałożyć gęstniejącą masę, przykryć drugim blatem. Wstawić do lodowki.
  4. Polewa: masę kajmakową, przełożyć do rondelka, dodać 2-3 łyżki śmietany 18% (zależy jak gęsta będzie masa kajmakowa). Ogrzewać do momentu dokładnego połączenia kajmaku i śmietany. Powstała masę wymieszać z orzechami ziemnymi i tak przygotowana polewę, wyłożyć na ciasto. Można posypać wiorkami czekolady, lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić dowolne wzorki na cieście.
  5. Uwaga! Budyń wychodzi bardzo gęsty, dlatego trzeba uważać żeby nie był zbyt zimny, bo będzie się źle miksował.
    Desery

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz