pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 3 stycznia 2014

MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki:

Kruche ciasto polskie:
- 300g mąki,
- 200g masła,
- 100g cukru pudru,
- 3 żółtka na twardo.

Kajmak:
- ½ litra mleka,
- 400 g cukru,
- pół laski wanilii,
- 100g masła,
- galaretka owocowa, z tych mniej słodkich.

Wykonanie:

Ciasto:

1) Do przesianej mąki wsypujemy cukier puder. Dodajemy schłodzone masło w drobnych kawałkach. Rozcieramy masło pomiędzy palcami zanurzonymi w mące do momentu, kiedy nie będzie wyczuwalnych pod palcami grudek. Żółtka ugotowane na twardo przeciskamy przez drobne sitko. Całość zagniatamy szybko i zdecydowanie. Formujemy wałek i wkładamy do lodówki.

2) Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim posmarowaną masłem formę (24 cm). Robimy rant i nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Gdy stanie się złote – wyjmujemy.

Kajmak:

1) Do garnka wlewamy mleko i gotujemy je z przeciętym wzdłuż kawałkiem wanilii. Po zagotowaniu wanilię wyjmujemy, wyciągając ze środka wilgotną masę. Wsypujemy cukier i ... uzbrajamy się w cierpliwość. Na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, gotujemy kajmak. Trwa to dość długo i nie wychodząc z kuchni możemy spokojnie zająć się innymi pracami. Pamiętamy jednak cały czas o mleku i od czasu do czasu mieszamy je łyżką. Po odparowaniu mniej więcej połowy (kolor stanie się bursztynowy i na pewno upłynie 30 min.) sprawdzamy czy jest wystarczająco krzepliwy. Na szklany spodeczek spuszczamy sporą kroplę lukru. Powinna zastygnąć w niemal kulistym kształcie, nieco tylko przypłaszczonym.

2) Mleko zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski. Uważamy przy tych czynnościach, bo masa jest bardzo gorąca. Wkładamy cząstkami masło, ucierając energicznie całość. Masa powinna zjaśnieć i zgęstnieć. Odstawiamy ją w chłodne miejsce.

1) Na małej patelni rozgrzewamy przygotowaną galaretkę owocową. Gdy jest płynna, wylewamy ją na dno upieczonego ciasta. Po ostygnięciu placka, wyjmujemy go ostrożnie z formy (jest bardzo kruche) i przekładamy na talerz. Nakładamy szeroką szpatułką kajmak i wyrównujemy powierzchnię. Szpatułkę maczamy od czasu do czasu w gorącej wodzie.


2) W końcu – dekorujemy nasze dzieło – jak nam się podoba. Mazurek kajmakowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz