pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

środa, 8 stycznia 2014

BEZOWY ANANASOWIEC

Składniki:

Beza:

4 białka,
1 cukier waniliowy,
25 dag cukru.

Krem:

4 żółtka,
1 łyżka cukru,
20 dag obranych migdałów,
25 dag masła,
sok z 1 cytryny,
1 puszka ananasów,
owoce z puszki do przybrania.

Wykonanie:

Z białek ubijamy sztywną pianę.

W rondelku podgrzewamy wodę i kiedy się zagotuje, stawiamy na nim miskę z ubitym białkiem i dalej ubijamy dodając powoli cukier i cukier waniliowy.

Kiedy cukier się rozpuści, formujemy trzy duże placki i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.

Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do poziomu 70-80 stopni, otwieramy piekarnik i suszymy bezy przez kilka godzin (ok. 3 godziny).

Tak naprawdę, im dłużej, tym lepiej.

Przygotowujemy krem, korzystając z tego samego rondelka z wrzątkiem.

Stawiamy na nim miskę z żółtkami, łyżką cukru i sokiem z cytryny.

Chwilę ubijamy masę, aż zgęstnieje, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy mikserem, stopniowo dodając masę z żółtek, zmiksowane migdały i cztery łyżki zmiksowanego ananasa.

Tak przygotowanym kremem przekładamy wysuszone bezy.

Na każdej z warstw kremu układamy plastry ananasa i owoców z puszki.

Tort dekorujemy resztą kremu i owoców. 
 Bezowy ananasowiec na Nowy Rok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz