Składniki:
Beza:4 białka,
1 cukier waniliowy,
25 dag cukru.
Krem:
4 żółtka,
1 łyżka cukru,
20 dag obranych migdałów,
25 dag masła,
sok z 1 cytryny,
1 puszka ananasów,
owoce z puszki do przybrania.
Wykonanie:
Z białek ubijamy sztywną pianę.W rondelku podgrzewamy wodę i kiedy się zagotuje, stawiamy na nim miskę z ubitym białkiem i dalej ubijamy dodając powoli cukier i cukier waniliowy.
Kiedy cukier się rozpuści, formujemy trzy duże placki i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.
Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do poziomu 70-80 stopni, otwieramy piekarnik i suszymy bezy przez kilka godzin (ok. 3 godziny).
Tak naprawdę, im dłużej, tym lepiej.
Przygotowujemy krem, korzystając z tego samego rondelka z wrzątkiem.
Stawiamy na nim miskę z żółtkami, łyżką cukru i sokiem z cytryny.
Chwilę ubijamy masę, aż zgęstnieje, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem, stopniowo dodając masę z żółtek, zmiksowane migdały i cztery łyżki zmiksowanego ananasa.
Tak przygotowanym kremem przekładamy wysuszone bezy.
Na każdej z warstw kremu układamy plastry ananasa i owoców z puszki.
Tort dekorujemy resztą kremu i owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz