pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 11 stycznia 2014

CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

2 tabliczki białej czekolady,
20 dag masła,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
6 jaj,
3 łyżki wiórków kokosowych,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Wykonanie:

Pokruszoną czekoladę rozpuścić razem z masłem.

Jaja ubić mikserem razem z cukrem na puszysty krem.

Stopniowo dodawać mąkę i dalej miksować.

Następnie dodać wystudzoną czekoladę z masłem i wiórki kokosowe.

Ciasto wylać na dużą blachę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, przestudzić i wycinać różne kształty ciasteczek.

Można posypać cukrem pudrem. 
 Ciastka z białą czekoladą na sylwestra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz