Składniki na ciasto marchewkowe:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru brązowego (może być biały)
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jaja
- 1 szklanka marchewki startej
- 1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)
- 1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
- posiekane orzechy, rodzynki
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 12 dag serka śmietankowego (np. Philadephia)
- cukier waniliowy
- kilka kropel soku z cytryny
Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.
Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki.
Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam patyczkiem czy już się upiekło!
Składniki polewy miksuję i smaruję wystudzone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz