Rolada bezowa – składniki:
- 5 białek (o temperaturze pokojowej)
- 225 g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 250 ml śmietany 30-36%
- cukier puder
- ok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej)
Etap 1:
Przygotować lemon curd:
- 90 ml wyciśniętego soku z cytryny
- pół łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 90 g cukru
- 1-2 jajka
- 60 g masła
- Wszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu kilka minut aż
zgęstnieje. Bardzo uważać, bo tak jak budyń lubi przywierać od dołu.
Wystudzić. Uwaga: kremu wyjdzie więcej niż potrzebne nam 5 łyżek.
Etap 2:
Białka ubijam chwilę mikserem na najwyższych obrotach, po chwili zmniejszam na minimalną prędkość i powoli, porcjami dodaję cukier. Na koniec ubijania dodaję ocet, mąkę i esencję waniliową.
Dużą blachę 25×35 cm wykładam papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowuję ubite białka.
Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min.
Po wyjęciu i ostudzeniu roladę wykładam upieczoną górą w dół aby mniej chrupki spód był na wierzchu na przygotowany kawałek papieru do pieczenia, który posypuję cukrem pudrem.
Ubijam śmietanę i na koniec dodaję do niej 4 łyżki wystudzonego kremu cytrynowego.
Masę wykładam na roladę. Rozsmarowuję równomiernie, wzdłuż brzegu rozsmarowuję pozostałą łyżkę kremu cytrynowego, a następnie roluję dłuższy bok pomagając sobie papierem na który wyłożyłam roladę.
Przekładam na talerz i schładzam w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz