pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 16 stycznia 2014

ROLADA BEZOWA MUŚNIĘTA KREMEM CYTRYNOWYM

Rolada bezowa – składniki:

  • 5 białek (o temperaturze pokojowej)
  • 225 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Na krem:
  • 250 ml śmietany 30-36%
  • cukier puder
  • ok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej)

Etap 1:
Przygotować lemon curd:
  • 90 ml wyciśniętego soku z cytryny
  • pół łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 90 g cukru
  • 1-2 jajka
  • 60 g masła 
  • Wszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Bardzo uważać, bo tak jak budyń lubi przywierać od dołu. Wystudzić. Uwaga: kremu wyjdzie więcej niż potrzebne nam 5 łyżek.

    Etap 2:
    Białka ubijam chwilę mikserem na najwyższych obrotach, po chwili zmniejszam na minimalną prędkość i powoli, porcjami dodaję cukier. Na koniec ubijania dodaję ocet, mąkę i esencję waniliową.
    Dużą blachę 25×35 cm wykładam papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowuję ubite białka.
    Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 min.
    Po wyjęciu i ostudzeniu roladę wykładam upieczoną górą w dół aby mniej chrupki spód był na wierzchu na przygotowany kawałek papieru do pieczenia, który posypuję cukrem pudrem.
    Ubijam śmietanę i na koniec dodaję do niej 4 łyżki wystudzonego kremu cytrynowego.
    Masę wykładam na roladę. Rozsmarowuję równomiernie, wzdłuż brzegu rozsmarowuję pozostałą łyżkę kremu cytrynowego, a następnie roluję dłuższy bok pomagając sobie papierem na który wyłożyłam roladę.
    Przekładam na talerz i schładzam w lodówce.
    Rolada bezowa z kremem śmietankowo-cytrynowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz