pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 24 stycznia 2014

SERNIK Z ORZECHOWĄ NIESPODZIANKĄ

Składniki: 
Ciasto kruche: 
• 20 dag mąki,
• 10 dag margaryny,
• łyżka smalcu,
• 10 dag cukru,
• całe jajko,
• 2 żółtka,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto orzechowe:
• 4 białka,
• szczypta soli,
• 5 łyżek cukru,
• łyżka bułki tartej,
• łyżka mąki pszennej,
• 15 dag zmielonych orzechów.
Masa serowa:
• 1 kg białego sera,
• 1.5 szklanki cukru,
• szklanka mleka,
• szklanka śmietany 18%,
• pół szklanki oleju,
• 2 całe jajka,
• 4 żółtka,
• budyń śmietankowy,
• łyżka mąki ziemniaczanej.
Krem: 
• 2 szklanki mleka,
• 5 łyżek cukru,
• 4 żółtka,
• 2 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej,
• kostka masła,
• 3 łyżki kawy cappucino.
Dodatkowo:
• kawa rozpuszczalna,
• pasek czekolady.

Wykonanie:
Ciasto kruche:
• Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę oraz smalec i razem posiekać nożem.
• Następnie dodać cukier, jajko, żółtka oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto.
• Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki.
Ciasto orzechowe:
• Białka ze solą ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cały czas ubijając.
• Do ubitej piany, delikatnie mieszając łyżkę, stopniowo dodawać mąkę, orzechy oraz tartą bułkę.
Masa serowa:
• Ser zemleć dwukrotnie i przełożyć do miski.
• Wlać mleko, śmietanę oraz olej i razem zmiksować.
• Następnie, cały czas miksując stopniowo dodać cukier, po jednym jajku  i po jednym żółtku.
• Na koniec dodać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Krem:
• Szklankę mleka zagotować z cukrem.
• W pozostałym (zimnym) mleku dokładnie roztrzepać obydwie mąki raz żółtka, wlać na gorące mleko, mieszając ugotować budyń. Przestudzić.
• Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, stopniowo dodać wystudzony budyń.
• Na koniec dodać kawę cappucino i dokładnie połączyć.
Na koniec/dodatkowo:
• Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kruche ciasto.
• Na ciasto kruche kłaść "kupkami" ciasto orzechowe i posypać kawą rozpuszczalną.
• Całość zalać masą serową i piec przez około 60-80 minut w temperaturze 160 C.
• Sernik po wystudzeniu posmarować przygotowanym kremem  i posypać startą czekoladą.
Smacznego! ☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz