Ciasto kruche:
• 20 dag mąki,
• 10 dag margaryny,
• łyżka smalcu,
• 10 dag cukru,
• całe jajko,
• 2 żółtka,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto orzechowe:
• 4 białka,
• szczypta soli,
• 5 łyżek cukru,
• łyżka bułki tartej,
• łyżka mąki pszennej,
• 15 dag zmielonych orzechów.
Masa serowa:
• 1 kg białego sera,
• 1.5 szklanki cukru,
• szklanka mleka,
• szklanka śmietany 18%,
• pół szklanki oleju,
• 2 całe jajka,
• 4 żółtka,
• budyń śmietankowy,
• łyżka mąki ziemniaczanej.
Krem:
• 2 szklanki mleka,
• 5 łyżek cukru,
• 4 żółtka,
• 2 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej,
• kostka masła,
• 3 łyżki kawy cappucino.
Dodatkowo:
• kawa rozpuszczalna,
• pasek czekolady.
Wykonanie:
Ciasto kruche:
• Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę oraz smalec i razem posiekać nożem.
• Następnie dodać cukier, jajko, żółtka oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto.
• Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki.
Ciasto orzechowe:
• Białka ze solą ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cały czas ubijając.
• Do ubitej piany, delikatnie mieszając łyżkę, stopniowo dodawać mąkę, orzechy oraz tartą bułkę.
Masa serowa:
• Ser zemleć dwukrotnie i przełożyć do miski.
• Wlać mleko, śmietanę oraz olej i razem zmiksować.
• Następnie, cały czas miksując stopniowo dodać cukier, po jednym jajku i po jednym żółtku.
• Na koniec dodać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Krem:
• Szklankę mleka zagotować z cukrem.
• W pozostałym (zimnym) mleku dokładnie roztrzepać obydwie mąki raz żółtka, wlać na gorące mleko, mieszając ugotować budyń. Przestudzić.
• Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, stopniowo dodać wystudzony budyń.
• Na koniec dodać kawę cappucino i dokładnie połączyć.
Na koniec/dodatkowo:
• Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kruche ciasto.
• Na ciasto kruche kłaść "kupkami" ciasto orzechowe i posypać kawą rozpuszczalną.
• Całość zalać masą serową i piec przez około 60-80 minut w temperaturze 160 C.
• Sernik po wystudzeniu posmarować przygotowanym kremem i posypać startą czekoladą.
Smacznego! ☺
• 1 kg białego sera,
• 1.5 szklanki cukru,
• szklanka mleka,
• szklanka śmietany 18%,
• pół szklanki oleju,
• 2 całe jajka,
• 4 żółtka,
• budyń śmietankowy,
• łyżka mąki ziemniaczanej.
Krem:
• 2 szklanki mleka,
• 5 łyżek cukru,
• 4 żółtka,
• 2 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej,
• kostka masła,
• 3 łyżki kawy cappucino.
Dodatkowo:
• kawa rozpuszczalna,
• pasek czekolady.
Wykonanie:
Ciasto kruche:
• Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę oraz smalec i razem posiekać nożem.
• Następnie dodać cukier, jajko, żółtka oraz proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać, zagnieść ciasto.
• Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki.
Ciasto orzechowe:
• Białka ze solą ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, cały czas ubijając.
• Do ubitej piany, delikatnie mieszając łyżkę, stopniowo dodawać mąkę, orzechy oraz tartą bułkę.
Masa serowa:
• Ser zemleć dwukrotnie i przełożyć do miski.
• Wlać mleko, śmietanę oraz olej i razem zmiksować.
• Następnie, cały czas miksując stopniowo dodać cukier, po jednym jajku i po jednym żółtku.
• Na koniec dodać budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Krem:
• Szklankę mleka zagotować z cukrem.
• W pozostałym (zimnym) mleku dokładnie roztrzepać obydwie mąki raz żółtka, wlać na gorące mleko, mieszając ugotować budyń. Przestudzić.
• Masło utrzeć na puch i nie przerywając ucierania, stopniowo dodać wystudzony budyń.
• Na koniec dodać kawę cappucino i dokładnie połączyć.
Na koniec/dodatkowo:
• Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć kruche ciasto.
• Na ciasto kruche kłaść "kupkami" ciasto orzechowe i posypać kawą rozpuszczalną.
• Całość zalać masą serową i piec przez około 60-80 minut w temperaturze 160 C.
• Sernik po wystudzeniu posmarować przygotowanym kremem i posypać startą czekoladą.
Smacznego! ☺
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz