Składniki:
Ciasto:30 dag mąki,
20 dag masła,
10 dag cukru,
3 żółtka,
proszek do pieczenia.
Masa owocowa:
0,75 kg jabłek,
6 dag cukru,
sok z cytryny.
Masa orzechowa:
25 dag orzechów,
1 szklanka gorącego mleka,
25 dag masła,
20 dag cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny.
Polewa:
7 łyżek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru,
5 dag masła (ćwierć kostki),
2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Zagnieć ciasto (dodając kolejno wszystkie składniki), podziel na dwie części, które następnie piecz około 15 minut w 180 stopniach.Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Obrane ze skórki jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i uduś z cukrem.
Dodaj do nich sok z cytryny.
Ciepłą masę jabłkową rozsmaruj na jednym placku i przykryj drugim.
Rozpuść w mleku żelatynę, zagotuj i wrzącym mlekiem zalej zmielone orzechy.
Masło utrzyj z cukrem pudrem a następnie z wystudzonymi orzechami.
Posmaruj masą drugą warstwę placka i całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
Na małym ogniu zmieszaj składniki i przygotuj polewę czekoladową.
Po wyjęciu ciasta z lodówki polej wierzch polewą i udekoruj orzechami.
Zamiast polewy można ułożyć herbatniki i polać ciasto roztopioną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz