Składniki:
15 dag mąki,6 jajek,
½ szklanki mleka,
2 opakowania cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru do posypania,
½ szklanki oleju do smażenia.
Wykonanie:
Z mąki, 6 żółtek, cukru waniliowego oraz większej części mleka rozrabiamy mikserem ciasto.Nie wlewamy od razu całego mleka, by mieć kontrolę nad gęstością ciasta.
Ma być nieco gęściejsze niż na naleśniki.
Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym delikatnie mieszamy ją z ciastem.
W szerokim rondelku rozgrzewamy olej i kiedy będzie gorący, wlewamy do niego ciasto porcjami, cienkim strumieniem przez lejek, poruszając nim spiralnie, by utworzyć „gniazdka”.
Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
Po wyjęciu z rondla kładziemy na ręcznik papierowy, a gdy obciekną z tłuszczu, układamy na półmisku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz