pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 9 stycznia 2014

TRUFLE SYLWESTROWE

Składniki:

2 szklanki mąki,
szklanka cukru,
2/3 szklanki mleka,
8 dag masła,
tabliczka gorzkiej czekolady,
żółtko,
30 ml spirytusu,
parę kropli esencji rumowej,
2 łyżki kakao,
3 łyżki startych orzechów włoskich.

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem i odstawić do wystygnięcia.

Mąkę wsypać na suchą patelnię i uprażyć na małym ogniu, ciągle mieszając.

Gdy mąka zrobi się beżowa, zdjąć z ognia i ostudzić.

Masło i żółtko utrzeć na kremową masę, powoli dodawać mąkę, mleko i rozpuszczoną czekoladę, a następnie spirytus i esencję rumową.

Ucierać aż wszystkie składniki się połączą.

Masę przykryć i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.

Z dobrze schłodzonej masy formować małe kule i obtaczać w kakao wymieszanym ze startymi lub zmielonymi orzechami.

Trufle przechowywać w lodówce.

Można je zrobić 2-3 dni wcześniej.

Podawać.

Do szampana. Sylwestrowe trufle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz