Składniki:
2 szklanki mąki,szklanka cukru,
2/3 szklanki mleka,
8 dag masła,
tabliczka gorzkiej czekolady,
żółtko,
30 ml spirytusu,
parę kropli esencji rumowej,
2 łyżki kakao,
3 łyżki startych orzechów włoskich.
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem i odstawić do wystygnięcia.Mąkę wsypać na suchą patelnię i uprażyć na małym ogniu, ciągle mieszając.
Gdy mąka zrobi się beżowa, zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło i żółtko utrzeć na kremową masę, powoli dodawać mąkę, mleko i rozpuszczoną czekoladę, a następnie spirytus i esencję rumową.
Ucierać aż wszystkie składniki się połączą.
Masę przykryć i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Z dobrze schłodzonej masy formować małe kule i obtaczać w kakao wymieszanym ze startymi lub zmielonymi orzechami.
Trufle przechowywać w lodówce.
Można je zrobić 2-3 dni wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz