pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 30 grudnia 2013

CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI I GALATETKĄ

Składniki:
• 5 szklanek mleka,
• 2 opakowania budyniu bananowego z cukrem,
• 200 g masła,
• 4 żółtka,
• 1 szklanka cukru,
• 1 szklanka mąki,
• łyżka aromatu waniliowego,
• 250-300 g herbatników, 
• 2 banany,
• opakowanie galaretki cytrynowej.

Wykonanie: 
• Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masła. Pozostałe zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami, a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotujemy, aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.
• Połowę ciastek wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy. Resztę ciastek wykładamy na wierzch. Studzimy. Następnie układamy pokrojone w plasterki banany. Zalewamy wierzch tężejącą galaretką cytrynową. Schładzamy. Smacznego! ☺

sobota, 28 grudnia 2013

BANANOWY SONG

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 150g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru 120g śmietany 18% 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Wierzch: 150g mlecznej czekolady i kolorowa posypka cukrowa
Nadzienie: 4 dojrzałe banany średniej wielkości sok wyciśnięty z cytryny, 4 łyżki cukru 3 łyżki przesianej mąki kukurydzianej
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Mąkę osobno wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dalej miksować na najmniejszych obrotach. Do ciasta dodać na końcu banany. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem i bułką tartą. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 60-65 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Wierzch: Mleczną czekoladę razem z masłem roztopić na parze. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą i udekorować posypką.
Nadzienie: Banany zmiażdżyć na gładką masę. Następnie wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i przesianą mąką kukurydzianą. Masę przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, tylko nie gotować. Jak już pojawią się pierwsze bąbelki powietrza to od razu zdejmujemy z ognia. Nadzienie odstawić na 10 minut do przestygnięcia, a potem przekładamy ciasto.

niedziela, 22 grudnia 2013

CIASTO CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ

Składniki :
Ciasto:
250 g miękkiego masła
250 g cukru
6 jajek
350 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe kakao
1 łyżka stołowa mleka
250 g suszonych  żurawin amerykańskich
Krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
500 ml mleka
100 g cukru
250 g miękkiego masła
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Kakao
50 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

1. Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia. Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę. Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając. Przykryć pergaminowym papierem. Piec
w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.
3. Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać żurawinę.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Wskazówka: W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem
5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji. Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i cranberries

piątek, 20 grudnia 2013

SNIKERS Z NUTĄ KAWOWĄ

Snikers kawowy to tylko do kawy więcej nie trzeba dodawać rozpływa się w ustach....pycha!

  • Biszkopt: jajka, 7 sztuk
  • Mąka pszenna, 7 pełnych łyżek
  • mąka ziemniaczana, 1 i 1/3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier kryształ, 1 i 1/3 szklanki
  • kakao, 3 pełne łyżki
  • Masa: budyń toffi, 2 sztuki
  • mleko, 1,5 szklanki
  • cukier, 5 łyżek
  • mocny napar z kawy, 12 łyżek
  • Śmietana 30%, 400 ml
  • żelatyna, 4,5 łyżeczki + 1/3 szklanki wrzątku
  • Polewa: orzeszki ziemne, 30-40 dag
  • mleko słodzone gotowane (masa kajmakowa), 500 ml
  • śmietana 18%, 2-3 łyżki
  • opcjonalnie: słodka herbata do nasączenia z cytryną,, rozpuszczona czekolada do dekoracji




Przygotowanie

  1. Biszkopt: Ubić pianę z białek, na koniec dodać cukier, ubić aż będzie lśniąca. Dodać żółtka, delikatnie i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, o wymiarach 24 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 st.C, przez około 40-50 min. Po wystudzeniu, przeciąć biszkopt na dwa blaty.
  2. Krem budyniowo kawowy: W 1,5 szklanki mleka, ugotować dwa budynie toffi, dodając 5 łyżek cukru. Lekko przestudzić. W 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić 4,5 łyżeczki żelatyny, odstawić do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie ubić kremowkę na sztywno, można dodać 3 łyżki cukru pudru. Do przestudzonego budyniu, dodać 12 łyżek naparu z kawy, rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie zmiksować. Do przestudzonej masy dodawać stopniowo ubitą kremowkę i mieszać dokładnie lub delikatnie miksować. Tak powstałą masę odstawić na chwilę, żeby zaczęła tężeć.
  3. Rozkrojony biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty. Na dolny blat nałożyć gęstniejącą masę, przykryć drugim blatem. Wstawić do lodowki.
  4. Polewa: masę kajmakową, przełożyć do rondelka, dodać 2-3 łyżki śmietany 18% (zależy jak gęsta będzie masa kajmakowa). Ogrzewać do momentu dokładnego połączenia kajmaku i śmietany. Powstała masę wymieszać z orzechami ziemnymi i tak przygotowana polewę, wyłożyć na ciasto. Można posypać wiorkami czekolady, lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i zrobić dowolne wzorki na cieście.
  5. Uwaga! Budyń wychodzi bardzo gęsty, dlatego trzeba uważać żeby nie był zbyt zimny, bo będzie się źle miksował.
    Desery

środa, 18 grudnia 2013

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

Składniki:

- 10 jaj,
- 350 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki karmelu,
- 1 kg mąki,
- ½ litra dobrej śmietany,
- 500 g miodu gryczanego,
- 1czubata łyżeczka sody,
- 1 opak. przyprawy do piernika (gotowa lub przygotowana własnoręcznie),
- ½ szklanki wyłuskanych orzechów włoskich,
- ½ szklanki smażonej skórki pomarańczowej (opcjonalnie),
- kilka fig i daktyli dość drobno skrojonych.

Karmel:
- 100 g cukru,
- 2 łyżki stołowe wody,
- sok z cytryny.

Wykonanie:

1) Karmel: w małym garnuszku topimy cukier z wodą na bardzo małym ogniu. Gdy cukier się stopi, zwiększamy nieco ogień i poruszamy płynem za pomocą ruchów garnuszka (nie mieszając w środku). Gdy stanie się koloru bursztynowego, dodajemy odrobinę soku cytrynowego, aby pozostał płynny. Należy pamiętać, że po zdjęciu z ognia garnuszek jeszcze dłuższą chwilę będzie gorący, zatem nie doprowadzajmy go do koloru ciemnego bursztynu. Pozostawiamy karmel do ostygnięcia.
2) Gotujemy miód z masłem i oliwą. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy bakalie.
3) Żółtka jaj ucieramy dobrze z cukrem. Przestudzony miód wlewamy do żółtek i ucieramy dalej. Dodajemy śmietanę. Przesianą mąkę mieszamy z sodą. Partiami dosypujemy mąkę i mieszamy dalej.
4) Gdy masa jest dobrze wymieszana sypiemy przygotowaną przyprawę do piernika i wlewamy karmel. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość.
5) Piernikowe ciasto przekładamy do wąskich foremek (tzw. keksowych) wyłożonych papierem do pieczenia, na wysokość nieco większą, niż połowa foremki. Wkładamy do piekarnika ogrzanego do 160 st. C. i pieczemy przez 1 godz. Po całkowitym ostygnięciu ( po wyjęciu z formy) zawijamy w pergamin i odkładamy w chłodne miejsce. Piernik świąteczny

wtorek, 17 grudnia 2013

KAJMAKOWE CIASTO Z ŻURAWINĄ

Kajmakowe ciasto z żurawiną

Składniki:

20 dag herbatników,
20 dag krówek,
3 czubate łyżki wiórków kokosowych,
25 dag masła,
2 łyżki mleka,
2 łyżki miodu,
tabliczka czekolady,
3 łyżki śmietany 30%.

Do dekoracji:

pół łyżki wiórków kokosowych,
5 dag żurawiny.

Wykonanie:

15 dag masła wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu z 10 dag krówek i dwiema łyżkami miodu.

Herbatniki rozgnieść na drobne kawałki, połączyć z masą, dodać wiórki kokosowe.

Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do formy włożyć przygotowaną masę, wyrównać i lekko przycisnąć.

Wstawić do lodówki aby stwardniała.

Pozostałe krówki rozpuścić z dwiema łyżkami mleka i resztą masła, mieszać, aż powstanie gładka masa.

Masę rozsmarować na herbatnikowym spodzie i wstawić do lodówki.

Czekoladę rozpuścić ze śmietaną i lekko przestudzić.

Następnie posmarować ciasto.

Posypać żurawiną i wiórkami kokosowymi.

niedziela, 15 grudnia 2013

MIODOWIEC

Składniki:
Ciasto:
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka sody
  • 70 dkg mąki
Rozgrzać miód, cukier i wodę. Margarynę posiekać z mąką, jajkami i wymieszać z sodą. Wlać pozostałe składniki i zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec każdą część osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec do zarumienienia się ciasta około 15 – 20 min.
Krem:
  • 1 l mleka
  • 12 łyżek kaszy mannej
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 1 opakowanie krówek
  • 1 opakowanie orzechów włoskich posiekanych
Mleko ugotować z kaszą manną i ekstraktem. Musi być bardzo gęste, jeśli będzie trzeba proszę dodać jeszcze kaszy mannej. Ostudzić i dodawać po trochu do masła ukręconego z cukrem.
przełożyć masą ciasto i przygnieść czymś ciężkim.
Na wierzch rozpuścić w misce nad kąpielą wodną krówki, wymieszać z orzechami i polać ciasto na wierzch.

sobota, 14 grudnia 2013

CIASTECZKA MAŚLANE


W okresie świątecznym nie można zapomnieć o ciasteczkach maślanych.

Składniki (na ok.100 ciasteczek maślanych):

- 200 g cukru
- 500 g masła
- 600 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 6 łyżek śmietany

Sposób przygotowania:

Wsypać wszystkie składniki do miski, wymieszać.

Ciasto nałożyć do szprycy, wycisnąć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można również zrolować i pokroić na cienkie talarki.

Piekarnik nagrzać do 225°C, ciastka piec przez 10-12 minut.
Ciasteczka maślane można udekorować cukrowymi perełkami i polać czekoladą.

piątek, 13 grudnia 2013

SERNIK CZEKOLADOWY

Przepis dostałam od koleżanki wypróbowałam i jestem zachwycona!

  • 1 kg sera
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego 
  • 200 gram czekolady gorzkiej ( Wedel)
  • 100 gram śmietany kremówki 30%
  • ciasteczkowy spód:
  • 170 gram ciasteczek zbożowych (polecam Holenderskie lub Elitki z Biedronki)
  • 70 gram stopionego masła
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao




Przygotowanie

  1. Ser i śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały, zlewamy serwatkę, która się z góry oddzieliła na serze.

    Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.
    Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
  2. Twaróg przekładamy do miski, zasypujemy cukrami i miksujemy do dokładnego połączenia składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy.

    Następnie dodajmy śmietanę kremówkę (nie ubitą) i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.

  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma byc lekko ciepła i wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej ( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera), następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy (blenderem koniecznie).

  4. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki

    Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

    Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki

    Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

czwartek, 12 grudnia 2013

ROLADA Z JABŁKAMI

Składniki:
• 5 jajek,
• 1 niepełna szklanka cukru,
• 1 szklanka mąki,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 kg jabłek,

Wykonanie:
• Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do białek dosypać porcjami cukier, cały czas mieszając, aż cały się rozpuści. Następnie dodać mąkę i żółtka. Ubić na masę o jednolitej konsystencji.
• Jabłka obrać, a po usunięcie gniazd nasiennych, pokroić w ósemki. Blachę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Następnie ułożyć na niej kawałki owoców i zalać masą. Piec przez 30 min. w temp 180 C. Cisto wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć jabłkami do środka. Ostudzić. Roladę można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego! ☺

poniedziałek, 9 grudnia 2013

NALEWKA Z CZEREŚNI


Nalewka z czereśni po staropolsku - składniki:
  • 1 kg czereśni
  • 1 l spirytusu
  • pół kg cukru
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Czereśnie umyć, przebrać, wydrylować. Owoce ułożyć w słoju i zalać spirytusem, który musi przykryć wszystkie czereśnie (uzupełnić ewentualnie wodą). Włożyć skórkę cytrynową.

Słoik zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Od czasu do czasu wszystko wymieszac potrząsając słoikiem.

Po odstaniu zlać nalewkę i dodać sok z cytryny. Rozlać do butelek lub słoików. Odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe owoce zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce. Wstrząsać od czasu do czasu. Sok, który sie wydzieli zlać i dodać do wcześniej uzyskanej nalewki ze spirytusem. Całość przefiltrować (przez gazę lub ściereczkę). Rozlać do butelek, dobrze zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce. Nalewka z czereśni najlepiej będzie smakowała po 2-3 miesiącach

niedziela, 8 grudnia 2013

ŚWIĄTECZNE ŁAKOCIE

Przepis jest bardzo prosty, a ciasteczka mogą być wykrawane foremką przez dzieci.


Składniki:
- 250 g masła i cukru
- 500 g mąki
- 4 jajka
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka cytryny
- paczuszka cukru waniliowego.


Sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie składniki w dużej misie. Odstawić  na chwile ciasto do lodówki.

Ciasto rozwałkować, wykroić foremką wybrane formy.

Piekarnik nagrzać do 200°C, ciasteczka kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka są gotowe po 10-15 minutach. Można je polukrować, polać czekoladą, ozdobić cukrowymi perełkami, wiórkami kokosowymi czy posiekanymi migdałami.

czwartek, 5 grudnia 2013

CIASTECZKA KORZENNE

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
Lub przygotowanej własnoręcznie przyprawy korzennej - oto proporcje:
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • ½ łyżeczki kolendry,
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu,
  • ½ łyżeczki zmielonego anyżu.

Ciasteczka korzenne - sposób przygotowania:
Składniki suche, czyli mąkę, przyprawę korzenną oraz cukier puder wymieszać. Dodać masło. Posiekać, rozetrzeć w palcach. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę, dwie.

Następnie rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać dowolne kształty foremkami. Ciasteczka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C ok. 15 minut.

Kiedy ostygną, można polukrować, polać polewą czekoladową, dowolnie dekorować.
Ciasteczka korzenne na choinkę

środa, 4 grudnia 2013

CIASTO RUMOWO-ORZECHOWE

To ciasto jest niezwykle aromatyczne i mocno rumowe na świątecznym stole mile widziane.

Składniki

  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g posiekanych mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa)
  • krem:
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka rumu
  • 1 szklanka mleka




Przygotowanie

  1. Jajo ubić z połową cukru, dodać śmietanę i nadal miksując dodać mąkę z sodą, resztę cukru i ocet, starannie wymieszać.

    Podzielić ciasto na 3 równe części.
    Jedną połączyć z makiem, drugą z kakao, a trzecią z bakaliami.
    Tortownicę o średnicy 22 cm ! (jeśli ktoś chce zrobić na dużą blachę, podwaja ilość wszystkich składników) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno upiec w niej trzy placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia (na płaskiej powierzchni).


    Krem:
    W niedużym garnku lub rondelku ubić jajka z cukrem i wymieszać z mąką oraz rumem na gładką masę. Mleko zagotować i gorące wlewać strużką do masy, ubijając trzepaczką. Postawić garnek na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej) i energicznie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Ostudzić.

    Do utartego na puch masła dodawać, wciąż ucierając, po łyżce kremu jajecznego.

    Kremem przełożyć placki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by masa stężała, najlepiej na całą noc.
    Desery