pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 29 sierpnia 2014

TARTA Z JERZYNAMI

Składniki:
Ciasto
  • 130 g masła
  • 35 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 175 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • tłuszcz i mąka do formy
Krem
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 125 g śmietany 36%
  • 4 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo
  • 350 g jeżyn
  • 50 g białej czekolady
  • 3 łyżki dżemu jagodowego 
  • Wykonanie:
    Jeżyny umyć i zostawić do odcieknięcia na sicie.
    Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę.
    Formę do tarty posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy (jeżeli będzie taka konieczność, nadmiar ciasta odciąć), ciasto docisnąć do brzegów i ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, na wierzchu wyłożyć papier do pieczenia i wysypać na niego kulki ceramiczne lub fasolę. Ciasto wstawić do piekarnika i od razu obniżyć temp. do 200 stopni. Piec 15 minut, po tym czasie usunąć obciążenie z ciasta i piec jeszcze 10 minut. Upieczony spód wystudzić.
    Przygotować krem
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.
    Śmietanę ubić na sztywno, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, likier a na koniec czekoladę.
    Wystudzony spód tarty posmarować dżemem jagodowym, na dżem wyłożyć krem czekoladowy, na krem wysypać jeżyny. Tak przygotowaną tartę schłodzić w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia kremu. Przed podaniem tartę można udekorować wiórkami z białej czekolady. 
  • SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz