pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 5 sierpnia 2014

MUS Z BORÓWEK I MALIN

Składniki:

0,25 kg borówki amerykańskiej, 0,25 kg maliny, pół l śmietany kremówki. 
  
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywną pianę. 1/3 owoców odłożyć. Pozostałe owoce przełożyć do oddzielnych misek i lekko rozgnieść łyżką. Trzeba uważać, żeby nie powstała miazga.
Trochę ubitej śmietany odłożyć do dekoracji, resztę podzielić na pół. Połowę śmietany delikatnie wymieszać z borówkami, drugą z malinami. Do pucharków wkładać mus borówkowy, następnie ułożyć kilka borówek, na nie mus malinowy i kilka malin. Udekorować pozostawioną śmietaną i całymi owocami. 
 Mus z borówek amerykańskich i malin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz