Ciasto:
3 szkl. mąki, 5 żółtek, 1 kostka margaryny, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl.
cukru
pudru.
Wykonanie:
Zagnieść ciasto ,część odłożyć do zamrażalki by zetrzeć na wierzch a
resztę wyłożyć blachę do 3/4
wysokości.
5 białek ubić dodać 1 szkl. cukru kryształu, 1 budyń śmietankowy, 3 duże op. śmietany kwaśnej 18 %. Wyłożyć na ciasto kruche na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalki. Piec ok 50 min. w temp. 180 C . Po wystudzeniu położyć na wierzch borówki amerykańskie i zalać dowolną galaretką (użyłam pomarańczowej).Smacznego.
pieczenie ciast
Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz