Składniki na spód:
- biszkopty (podłużne lub okrągłe)
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm uszczelnić folią aluminiową. Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.
Masa serowa:
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego jogurtu waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 400 g arbuza dekoracji
Kremówkę
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko
ubijając. Stopniowo dodawać serek/jogurt cały czas miksując. Żelatynę
rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i wlać do
masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Na
biszkoptach w tortownicy poukładać arbuz (jeśli są duże -
przepołowić), wylać masę serową. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed
podaniem udekorować arbuzem (na wierzch można również wylać
galaretkę ).
Smacznego :)
* sernik na zdjęciu zrobiony jest z połowy składników na masę serową w tortownicy o średnicy 20 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz