pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

ROLADA Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

Składniki:
Beza
  • 3 białka
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
Krem
  • 150 g śmietany 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g czerwonych porzeczek 
  • Wykonanie:
    Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do piany cukier i ubijać, aż piana stanie się lśniąca. Na koniec wmiksować do piany mąkę ziemniaczaną.
    Prostokątną blachę do pieczenia ( o wymiarach 22×33 cm)wyłożyć papierem, na papier wyłożyć ubitą pianę. Bezę piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika, przełożyć na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę i zrolować. Zostawić do wystygnięcia.
    Krem
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, do ubitej śmietany delikatnie wmieszać mascarpone.
    Wystudzoną bezę rozwinąć ze ściereczki, równomiernie nałożyć krem (odłożyć 3-4 łyżki kremu do dekoracji), posypać czerwoną porzeczką i ponownie zwinąć roladę. Wierzch ciasta udekorować kleksami kremu. 
  • SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz