pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 9 sierpnia 2014

CIASTO GRYSIKOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ

Składniki:
Ciasto
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do blachy
Masa grysikowa
  • 5 białek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • ½ l gęstej śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 120 g kaszy manny
  • 400 g czarnej porzeczki
  • szczypta soli 
  • Wykonanie:
    Porzeczki umyć, oczyścić i wysuszyć.
    Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie cały czas miksując dodawać żółtka. Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia i budyniami. Suche składniki dodawać do masy jajecznej nadal miksując. Gdy składniki się połączą ciasto ma konsystencję grubej kruszonki. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wykleić spód prostokątnej blaszki o wymiarach 22×33 cm, a drugą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce.
    Masa grysikowa
    Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania do piany dodać cukier i cały czas ubijać aż piana stanie się lśniąca. Odłożyć mikser. Do piany delikatnie, przy użyciu łyżki wmieszać śmietanę, gdy składniki się połączą wmieszać budyń i kaszę mannę.
    Masę grysikową wyłożyć na schłodzony spód, na masę wysypać porzeczki. Na wierzch pokruszyć drugą część ciasta z zamrażarki.
    Ciasto piec w 180 stopniach przez 50 minut. 
  • SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz