pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

wtorek, 13 maja 2014

TARTA Z MASCARPONE I KAWAŁKAMI CZEKOLADY

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 200g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 1 duże jajko,
- szczypta soli.

DODATKOWO
- 250g mascarpone,
- 200ml śmietanki 30%,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 80g cukru pudru,
- opcjonalnie: 40ml likieru amaretto (polecam z likierem),
- 2 łyżki żelatyny + 60ml gorącej wody.
- 1 stołowa łyżka kakao (ciemne).

WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania ciasta. Wszystkie podane składniki bardzo szybko zagniatam i formuję w kulę, wstawiam do schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut. Następnie przekładam do formy (w moim przypadku silikonowej). Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 - 20 minut do uzyskania jasnozłotej barwy. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia. Przygotowuję masę serową. Żelatynę rozprowadzam w wodzie, odstawiam do przestygnięcia. Mascarpone ucieram z cukrem pudrem, dodaję ubitą śmietankę, pokrojoną na małe kawałki czekoladę, wlewam powoli likier. Całość dokładnie mieszam do połączenia wszystkich składników po czym wlewam ostudzoną żelatynę i ponownie mieszam. Masę przekładam na ciasto, wstawiam do lodówki do stężenia. Posypuję kakao i podaję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz