pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

piątek, 9 maja 2014

CIASTO PRINCE POLO

SKŁADNIKI:
6 jajek
1 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
szczypta soli
Białka ubić z  solą i cukrem na sztywno, nadal ubijając dodawać po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Upiec a po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.

na wkładkę batonikową:
7 białek
15 dag cukru pudru
szczypta soli
20 dag orzechów  włoskich ( pół na pół tarte i siekane)
10 dag kokosu
3 duże batoniki Prince Polo (po 52 g każdy)
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Dodać orzechy, kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170*C około 30 minut na papierze.

na krem:
7 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki białej czekolady
3 duże batoniki Prince Polo
200 g masła
Z żółtek, cukru, mąki, skrobi  i mleka ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem. Dodać posiekane czekolady i wafelki. Delikatnie wymieszać.

składanie ciasta:
połowa biszkoptu-połowa kremu-wkładka-reszta kremu-biszkopt-polewa czekoladowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz