pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

sobota, 31 maja 2014

POEZJA TUSKAWKOWA

Składniki
CIASTO
5 jajek
220 g masła
200 g cukru
250 g mąki pszennej
5 łyżek mleka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
1/2 opakowania galaretki cytrynowej
300 g czekolady mlecznej lub kilka łyżek nutelli
150 g cukru
400 g chudego twarogu
2 łyżeczki soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki
600 g truskawek
cukier puder
kilka truskawek do dekoracji
listki mięty
Wykonanie:
200 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego ucieramy wraz z masłem. Naprzemiennie dodajemy jajka i 5 łyżek mąki. Do masy wlewamy mleko i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Posmarowane tłuszczem blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posypujemy bułką tartą. Podzielone na pół ciasto przelewamy do blaszek. Pieczemy je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe ciasto studzimy.

Przygotowujemy truskawki: myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą smarujemy spód ciasta i układamy na nim truskawki. Ciasto chłodzimy w lodówce do momentu aż czekolada zastygnie. Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 L gorącej wody i zostawiamy do wystygnięcia.

Cukier, sok z cytryny oraz twaróg dokładnie ucieramy. Ubijamy na sztywno kremówkę dodając do niej następnie cukier waniliowy. Do twardniejącej galaretki dodajemy masę twarogową i kolejno ubitą śmietanę. Wszystko mieszamy do gładkiej konsystencji.

Tak gotowy krem chłodzimy w lodówce przez godzinę i wylewamy go na truskawki. Wszystko trzymamy w lodówce przez kolejne 5 godzin. Przy czym po godzinie nakładamy drugą część ciasta na wierzch. Proponujemy pokroić ciasto przed podaniem i oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem. Dekorować truskawkami i miętą wedle uznania. Smacznego!
Lekkie ciasto z truskawkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz