pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 29 maja 2014

TARTA PYSIOWO-CZEKOLADOWA

CIASTO
- 1 żółtko,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 200g mąki pszennej.
Wszystkie składniki zagniatam, formuję w kule, wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Następnie przekładam do formy (w moim przypadku silikonowej). Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 - 20 minut do uzyskania jasnozłotej barwy. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.

MASA ZIELONA
- 500ml soku zielonego PYSIO,
- 1 zielona galaretka.
Wlewam sok do rondelka, zagotowuję, wsypuję galaretkę, mieszam i odstawiam do lekkiego stężenia po czym wylewam na wystudzone ciasto.

MASA CZEKOLADOWA
- 250ml śmietanki 30%,
- 2 duże jajka,
- 100g czekolady deserowej,
- 50g czekolady gorzkiej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 stołowe łyżka żelatyny + ok. 50 ml gorącej wody.
 DODATKOWO
- 250g zielonego winogrona do przybrania.

Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie, odstawiam do przestygnięcia. W rondelku na małym grzaniu rozpuszczam połamane na kawałki czekolady w śmietanie, wsypuje cukier puder i mieszam do uzyskania jednolitego płynu. Następnie wbijam żółtka do kubeczka, roztrzepuję widelcem i hartuję 2 łyżkami śmietany z rozpuszczoną czekoladą - dokładnie mieszam i przelewam do rondelka energicznie mieszając. Ubijam białka na sztywną pianę dodaję do masy śmietanowo - czekoladowej. Na końcu wlewam żelatynę i po dokładnym połączeniu wszystkich składników pozostawiam do lekkiego stężenia po czym wylewam na zieloną masę. Tak przygotowaną tartę wkładam do lodówki na ok. 60 minut.
Kroję i podaję z winogronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz