pieczenie ciast

Pieczenie ciast to naprawdę frajda!Sprawia mi ogromną radość gdy rodzinka pałaszuje moje wypieki a dziś zaszalałam w kuchni i upiekłam róże karnawałowe i chrust.Składniki potrzebne na ciasto; 40 dkg mąki , 2 łyżki cukru pudru ,2 łyżki octu , 6 żółtek ,2 łyżeczki proszku do pieczenia , szczypta soli ,6 łyżek gęstej śmietany.Ciasto zagniatamy,trzeba je dobrze wyrobić następnie rozwałkować i nożem lub radełkiem wycinać na chrust podłużne paski a na róże wycinać krążki.Potrzebna jest szklanka,literatka i kieliszek-trzy koła większy,mniejszy i najmniejszy łączymy środek maczając w białku żeby się trzymało. Każde kółeczko od środka do brzegu nacinamy w 4 miejscach zanim je połączymy.Smażymy w głębokim tłuszczu.Zrobiłam z dwóch porcji zostało mi sporo białek jutro wymyśle ciasto i wykorzystam je. Smacznego!

czwartek, 15 maja 2014

PRZEKŁADANIEC

Składniki:

na ciemny biszkopt:

6 jaj
3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki maki pszennej
2-3 łyżeczki kakao 
Z podanych składników upiec biszkopt w foremce o wymiarach 38*23 cm lub podobnej. Ciasto wychodzi dość wysokie, nie polecam więc pieczenia w dużo mniejszej blaszce. 

na ciasto orzechowe:
25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłożyć, będą potrzebne do kremu. Białka ubić z cukrem. dodać orzechy, proszek, mąkę i miód. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Upiec  w 175*C, około 25 minut. Ciasto wyrośnie, ale po wystudzeniu opadnie i się wyrówna. 

na śliwki:
400 g suszonych śliwek
100 g rodzynek
250 ml wódki  
Śliwki pokroić na małe kawałki, wymieszać z rodzynkami, zalać wódką. Odstawić na noc w szczelnym pojemniku. 

na krem:
3,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek pozostałych z ciasta orzechowego
3 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki maki ziemniaczanej
250 g masła   
Z mleka, cukru, żółtek, maki i skrobi ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć i dodać zimny budyń.  Krem podzielić na dwie części, jedną większą. Do większej porcji dodać  połowę śliwek razem z alkoholem, wymieszać. 


Składanie ciasta:

biszkopt ciemny-krem ze śliwkami- ciasto orzechowe- krem- reszta śliwek-polewa

na polewę:

100 g gorzkiej czekolady
100 mlecznej czekolady
1/5 szklanki mleka
Czekoladę roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej.  Polać ciasto. 


Ciasto radzę przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, ponieważ łatwo przechodzi "lodówkowymi" zapachami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz